Ka kaq shumë informacione nga ekspertë dhe jo-ekspertë se çfarë duhet të hani, si të ushtroheni dhe cilat janë zakonet më të mira për t’u ndjekur. Rezultati është se një mjedis kaotik mbizotëron dhe ne mbetemi të hutuar ose në fund të fundit kërkojmë atë që është e vërtetë dhe çfarë jo.
Këshilla më e mirë, megjithatë, vjen nga dermatologia Dr. Tiffany J. Libby dhe ekipi i saj, të cilët na ftojnë të dëgjojmë trupin tonë dhe çfarë i përshtatet më së miri. Për disa njerëz, disa ushqime mund të mos kenë rezultatet e dëshiruara, ndërsa për të tjerët, të njëjtat ushqime mund të jenë përfundimisht të duhurat.
E njëjta gjë vlen edhe për aspekte të tjera të jetës sonë të përditshme përveç të ushqyerit. Megjithatë, ka ushqime dhe substanca të caktuara, të cilat zakonisht shkaktojnë inflamacione të lëkurës. Ushqime të tilla, sipas dermatologut Dr. Yoram Harth, janë:
Produktet e qumështit
“Produktet e qumështit, veçanërisht qumështi dhe djathi me yndyrë të lartë, përmbajnë hormone që mund të shkaktojnë puçrra te disa njerëz”, sipas ekspertit. “Qumështi përmban androgjene (hormone) që mund të rrisin yndyrën në lëkurë dhe të bllokojnë poret. Djathi gjithashtu përmban një sasi të lartë të yndyrës së ngopur, e cila çon në inflamacion në trup dhe lëkurë”.
Ushqimet e skuqura
“Ushqimet e skuqura shpesh janë të larta në yndyrna të pashëndetshme, veçanërisht yndyrna trans dhe yndyrna të ngopura”, tha Dr. Asmi Sanghvi, një dermatologe e certifikuar nga bordi në Nju Jork. Ajo tha, para së gjithash, këto lloj yndyrnash mund të ndikojnë në shëndetin tuaj të përgjithshëm, por efektet mund të shfaqen edhe në lëkurën tuaj. Hulumtimet kanë treguar se dietat e pasura me yndyrna të pashëndetshme mund të kontribuojnë në inflamacion në trup, duke përfshirë lëkurën. “Inflamacioni është një faktor i zakonshëm në shumë sëmundje të lëkurës, duke përfshirë puçrrat, psoriazën dhe ekzemën. Një dietë e pasur me yndyrna të pashëndetshme mund të kontribuojë gjithashtu në ndarjen e kolagjenit dhe elastinës në lëkurë, duke çuar në plakje të parakohshme dhe zhvillimin e rrudhave”.
Sodë
Shumë nga dermatologët raportuan se në mënyrë sistematike shmangin pijet freskuese dhe pijet e gazuara, dhe kjo për shkak të sasisë së madhe të sheqerit që përmbajnë.
“Konsumimi i sasive të mëdha të sheqerit mund të çojë në rritjen e inflamacionit në të gjithë trupin, gjë që mund të përkeqësojë kushtet e lëkurës si puçrrat, rosacea dhe ekzema”, tha Sanghvi. Ai gjithashtu thekson se pijet e gazuara pa sheqer nuk janë një alternativë e mirë, sepse “ëmbëlsuesit artificialë ndërhyjnë në funksionet normale që kontrollojnë urinë dhe ngopjen”, duke rritur rrezikun për të konsumuar më shumë sheqer. Ajo rekomandon anashkalimin e stevias, aspartamit, sukralozës dhe alkooleve të sheqerit si xylitol dhe maltitol në favor të ëmbëltuesve natyralë si frutat e murgut, mjalti ose shurupi i panjeve.
Kafeina
Ai gjithashtu thekson se “shumë pije freskuese përmbajnë kafeinë, e cila mund të dehidratojë trupin dhe të lërë lëkurën të duket e thatë dhe e shurdhër. Dehidratimi mund të çojë gjithashtu në një pengesë të dobësuar të lëkurës, e cila mund ta bëjë lëkurën më të ndjeshme ndaj dëmtimeve mjedisore dhe acarimeve të lëkurës”.
Ushqime të pasura me histamine
Histaminat, për shumë njerëz, mund të veprojnë si një substancë alergjike dhe të shkaktojnë inflamacion si në trup ashtu edhe në lëkurë. Histaminat përmbajnë ushqime të tilla si spinaqi, produkte të fermentuara (birrë, verë, kos, turshi) dhe perime të tjera ose peshk./abcnews.al