Fillimi i papritur i migrenës mund t’ju bëjë të pyesni veten se cili është shkaku kryesor i kësaj dhimbjeje. Stresi, gjumi i parregullt, dehidratimi dhe hormonet janë disa nga faktorët që shkaktojnë migrenë.
Por përveç shkaqeve të njohura, ka edhe një që mund të mos e keni menduar deri tani dhe ai është ushqimi dhe më konkretisht përbërësit që gjenden në produktet ushqimore.
Aminoacidi tyramine është një nga përbërësit kryesorë në ushqim që mund të shkaktojë sulme të migrenës, pasi shumë njerëz me migrenë kanë vështirësi në tretjen e tiraminës. Disa ushqime që janë të pasura me tiraminë përfshijnë: mishin e përpunuar (pepperoni, sallam, etj.), djathin e vjetër (brie, parmixhan), arrat dhe fasulet fava, bizelet. Çokollata dhe agrumet janë gjithashtu ndër ushqimet që zakonisht identifikohen si shkaktues të dhimbjes së kokës.
Cilat ushqime mund të ofrojnë lehtësim?
Ushqimet e pasura me magnez. Hulumtimet në kryesisht gratë e bardha tregojnë se magnezi mund të sigurojë lehtësim nga migrena. Ushqimet e pasura me magnez përfshijnë zarzavate me gjethe të errëta, avokado dhe ton.
Acidet yndyrore omega-3. Hulumtimet tregojnë se rritja e acideve yndyrore omega-3 mund të ndihmojë njerëzit me migrenë. Ushqimet e pasura me acide yndyrore omega-3 përfshijnë peshqit si skumbri dhe salmoni, si dhe farat dhe bishtajoret.
Fondacioni Kombëtar i Dhimbjes së Kokës sugjeron gjithashtu të provoni një dietë me tiraminë të ulët. Tiramina është një përbërës natyral i shumë ushqimeve, por formohet në sasi të mëdha në ushqime të kontaminuara ose në ushqime të fermentuara.
Ajo që duhet të mbani mend është se çdo migrenë është unike, kështu që është e rëndësishme të eksperimentoni me gjetjen e stimujve tuaj që mund t’i kontrolloni dhe të arrini t’i parandaloni.
Nëse keni një dhimbje koke tepër të fortë, që zgjat më shumë se një ditë, është shumë e rëndë dhe e papritur, ose nëse e dini intuitivisht se keni nevojë për ndihmë, kërkoni nga mjeku që t’ju kontrollojë./abcnews.al