Pavarësisht nëse keni intolerancë ose ndjeshmëri ose thjesht ndiqni një dietë vegane, ndalimi i bulmetit është shpesh shumë i vështirë. Hapi i parë, sigurisht, është të siguroheni që të mos humbni ndonjë lëndë ushqyese të rëndësishme, si kalciumi. Atëherë është koha për t’u siguruar që vaktet tuaja janë ende të shijshme dhe të kënaqshme. Edhe këtu vijnë këto pesë alternativa gjeniale të qumështit. Të gjithë kanë shije po aq të mira sa bulmeti kremoz dhe me gjalpë, nëse jo më mirë, kështu që nuk do të humbisni asgjë.
- Në vend të djathit parmixhano shtoni miell bajamesh dhe kripë rozë
Nëse jeni duke kërkuar për një shtesë të shijshme për makaronat tuaja, provoni një majë miell bajamesh dhe kripë rozë Himalayan. Yndyra nga mielli i bajames kombinohet me kripën dhe jo vetëm që duket si djathi parmixhano, por ka edhe një shije të ngjashme.
- Në vend të kosit në supë vendosni fasule të bardha
Në vend që të shtoni salcë kosi ose qumësht në supë, përzieni atë me fasule të grira. Rezultati është një teksturë tepër e pasur dhe kremoze me proteina dhe fibra të shtuara.
- Në vend të gjalpit në bukë vendosni gjalpë kokosi ose vaj kokosi
Asgjë nuk është më rehati sesa një copë bukë e lyer me gjalpë. Vaji i kokosit dhe gjalpi i kokosit, i cili është bërë nga mishi i kokosit dhe ka një strukturë të bardhë kremoze, mund të jenë zëvendësues të shijshëm për gjalpin tradicional.
- Në vend të cheesecake, bëni tortë krem me shqeme
Nëse e doni qumështorin dhe nuk mund ta lini, mund të bëni lehtësisht disa ndryshime dhe të vazhdoni ta shijoni. Bëni një bazë me shqeme të njomura dhe zëvendësojeni kremin me një përzierje vaji kokosi, lëng limoni dhe nektari kokosi, i cili do të japë një strukturë të pasur dhe kremoze që është aq e ngjashme me recetën origjinale saqë të ftuarit tuaj nuk do ta mendojnë kurrë se torta juaj nuk e bën këtë. përmbajnë bulmet.
- Në vend të akullores së butë, provoni banane të ngrira
Bananet e ngrira kthehen në një akullore të butë mjaft bindëse kur përzihen me shijet tuaja të preferuara, si ekstrakti i vaniljes, pluhuri i kakaos dhe gjalpi i bajames. Bananet e ngrira ofrojnë ëmbëlsi të mjaftueshme, strukturë kremoze dhe ndjesi të akullt. Ju mund të bëni çdo shije që dëshironi duke ndryshuar aditivët. Rritni strukturën e pasur dhe kremoze duke shtuar pak gjalpë kokosi. Megjithatë mbani në mend se do t’ju duhet një blender me shpejtësi të lartë ose fuqi të lartë për të arritur densitetin e duhur./abcnews.al