Zhvillohet testi i ri për COVID-19, identifikon virusin në më pak se 90 minuta

schedule08:49 - 3 Prill, 2020

schedule 08:49 - 3 Prill, 2020

Një test i ri i shpejtë diagnostikues për COVID-19, i zhvilluar nga një kompani e Universitetit të Kembrixhit dhe i aftë për të diagnostikuar infeksionin në më pak se 90 minuta, po vendoset në spitalet e Kembrixhit, përpara se të dërgohet në spitalet në mbarë vendin, shkruan University of Cambridge

Makineritë SAMBA II, të zhvilluara nga Diagnostics for the World Real, ofrojnë një sistem të thjeshtë dhe të saktë për diagnostikimin e infeksionit SARS-CoV-2, virusi që shkakton sëmundjen COVID-19. Ato do të përdoren nga punonjësit e kujdesit shëndetësor në mënyrë që të diagnostikojnë me shpejtësi pacientët.

Ata gjithashtu mund të ndihmojnë në identifikimin se cilët punonjës të kujdesit shëndetësor janë të infektuar, duke u dhënë mundësi atyre që nesë rezultatet dalin negativë  të kthehen në vijën e parë.

Makinat do të vihen në dispozicion tek një numër i caktuar  spitalesh në të gjithë vendin falë një donacioni prej 3 miliard dollarësh, dhuratë nga biznesmeni dhe filantropi Chris Hohn, i cili do të mundësojë blerjen e 100 makinave, raporton abcnews.al

Spitali i Addenbrooke, pjesë e Universitetit të Kembrixhit Spitalet NHS Foundation Trust, është i pari  që ka përfituar  i cili do të marrë 10 makinat e para SAMBA II këtë javë.

SAMBA II kërkon gjurmë të vogla të materialit gjenetik që i përkasin virusit, e shumëfishon atë miliarda herë   kimikisht dhe për këtë arsye është jashtëzakonisht i aftë dhe i saktë  në zbulimin e infeksioneve aktive.

Drejtori Ekzekutiv i Diagnostics for the World Real tha: “Qëllimi ynë ka qenë gjithmonë të zhvillojmë  një teknologji më të lartë por në të njejtën kohë të thjeshtë dhe të saktë.

Makina SAMBA mund të vendoset kudo dhe të operohet nga kushdo me trajnim minimal.

Pacientët do t’u merret një shtupë nga hunda dhe fyti. Pasi këto të jenë vendosur në makinën SAMBA, pjesa tjetër e procesit është plotësisht automatike. Për momentin, testet dërgohen për analiza në laboratorët e centralizuar dhe kjo, e përbërë nga numri i madh i mostrave që duhen analizuar, do të thotë që diagnoza mund të zgjasë një deri në dy ditë.

SAMBA II është në gjendje të japë rezultate ndërsa pacienti pret, duke ndihmuar punonjësit e kujdesit shëndetësor që personat  e infektuar të marin kujdesin menjeherë në repartet e  specializuara. Ndërsa testet aktuale mund të marrin më shumë se 24 orë ose më shumë kohë për të dhënë rezultatet e tyre, SAMBA është në gjendje të japë një diagnozë në më pak se 90 minuta, raporton abcnews.al

Testet janë vërtetuar nga Public Health England, Cambridge, në 102 mostra pacientësh dhe tregohet se kanë saktësi 98,7% (aftësi për të identifikuar saktë raste pozitive) dhe specifikim 100% (aftësia për të identifikuar saktë rastet negative) në krahasim me testett e përdorura aktualisht .

Profesori Ravi Gupta nga Instituti i Kembrixhit për Imunologji Terapeutike dhe Sëmundje Infektive , i cili po udhëheq studimin klinik ‘COVIDx’ tha: “Testimi i punonjësve të kujdesit shëndetësor mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të infeksionit në vetë institucionet e kujdesit shëndetësor, të cilat nga ana tjetër mund të ndihmojë përpjekjet e kontrollit kombëtar. Ai gjithashtu do të zvogëlojë numrin e personelit të izoluar pasi mund të përdorim testin për të përcaktuar se kush është i infektuar. Aktualisht mungesa e testimit po rezulton në mungesë të rëndë të stafit në shkallë vendi. ”

Studiuesit në Kembrixh do të përdorin gjithashtu SAMBA II për të testuar punonjësit e kujdesit shëndetësor në zona me rrezik të lartë si njësitë e kujdesit intensiv ose repartet COVID-19. Qëllimi i tyre është të shohin nëse testet mund të identifikojnë individë asimptomatikë – ata që janë të infektuar por nuk e kuptojnë atë – në mënyrë që ata të izolohen dhe të parandalojnë transmetimin.

Teknologjia që qëndron pas SAMBA II u zhvillua ndërsa Dr Lee ishte në Departamentin e Hematologjisë në Kembrixh. Zhvillimi i teknologjisë është mbështetur nga Wellcome, Fondacioni i i Investimeve për Fëmijë, Instituti Kombëtar i Shëndetit dhe Ndërmarrja e Kembrixhit, ndër të tjera.

“Ne kemi nevojë urgjente për teste të shpejta diagnostikuese për të ndihmuar Shëndetin Publik në Angli të menaxhojnë shpërthimin e koronavirusit dhe të identifikojnë ata pacientë në rrezik për veten dhe të tjerët”, thotë Sir Chris Hohn. “Unë jam i kënaqur që kam mbështetur hulumtimin e rëndësishëm të Dr Lee.

Kjo pritet të ndryshojë gjithka./abcnews.al