Zakoni që duhet t’u mësoni fëmijëve tuaj që të bëhen të suksesshëm

schedule15:35 - 10 Gusht, 2022

schedule 15:35 - 10 Gusht, 2022

Pranoje! Në momentin që po lexoni artikullin, ndiheni po aq të lodhur sa ne dhe nëse jeni prind, atëherë patjetër që po kërkoni mënyra për t’i mësuar fëmijët tuaj se si të jenë të suksesshëm .

Studiuesit e Universitetit të Maryland-it analizuan 8300 fëmijë 9-10-vjeçarë, duke u fokusuar në cilësinë e gjumit që ata bëjnë çdo natë dhe se si kjo ndikon në rritjen dhe aftësitë e tyre gjatë viteve.

Përfundimet e qendrës kërkimore rreth një domosdoshmërie themelore: Mësojini fëmijët tuaj të mos jenë aq të lodhur sa ju në jetën e tyre.

Mund t’ju duket mjaft teorike, por nëse arrihet, atëherë ata mund të bëhen të rritur të suksesshëm, duke shijuar një jetë më cilësore. Sipas hulumtimit, fëmijët që nuk flinin mirë, pra pushonin më pak se 9 orë çdo natë, shfaqnin aftësi më të reduktuara të përqendrimit, kujtesës dhe vëmendjes sesa fëmijët që kishin një gjumë më cilësor.

Studimi, i publikuar në Lancet Child & Adolescent Health, flet për “dëmtime afatgjatë” pasi një fëmijë duhet të bëjë 9-12 orë gjumë çdo ditë. Gjumi është shumë i rëndësishëm për fëmijët dhe veçanërisht për foshnjat është thelbësor, si për mirëqenien e tyre fizike dhe mendore, ashtu edhe për shëndetin e tyre mendor.

Foshnjat dhe fëmijët e vegjël, në përpjekjen e tyre të përditshme për të zbuluar botën, marrin shumë informacione shqisore, të cilat për ta përvetësuar duhet të pushojnë dhe të flenë herët. Pediatrit theksojnë rëndësinë e kohës kur fëmijët shkojnë në shtrat pasi hulumtimet kanë treguar se hormonet e rritjes përgjegjëse për zhvillimin e fëmijës sekretohen gjatë natës.

Gjumi i ndihmon fëmijët jo vetëm në zhvillimin e tyre por mungesa e gjumit ndikon edhe në sjelljen e tyre. Studimet kanë treguar se fëmijët që nuk pushojnë dhe flenë herët, priren të kenë tension ditën e nesërme, të jenë në humor të keq dhe të kenë nervozizëm.

Pediatrit rekomandojnë të flenë: të sapolindurit 15-16 orë në ditë, foshnjat nga 1-12 muaj duhet të flenë 14-15 orë, fëmijët nga 1 vjeç deri në 3 vjeç duhet të flenë 12-14 orë, fëmijët e moshës 3 deri në 6 vjeç kanë nevojë për 10-12 orë. pushim, fëmijët e moshës 7-12 vjeç duhet të flenë 10-11 orë. Duke u rritur, në adoleshencë fëmijët duhet të pushojnë 8-9 orë.

Si mund të zbatoni një orar të duhur të gjumit?

Përgatitni ambientin në orët e hershme të pasdites, ndihmoni fëmijën tuaj të mbledhë lodrat e tij në mënyrë që të mos ketë shumë stimuj në dhomë, sepse një mjedis i çrregullt shkakton tension.

  • Bëni një dush të ngrohtë për t’u çlodhur.
  • Ju pranoni të lexoni një përrallë dhe më pas të dilni nga dhoma e tij.
  • Shpjegojini atij se është koha për t’u qetësuar sepse ai ka kaluar një ditë të bukur, aventureske dhe tani është koha për të pushuar./abcnews.al