Vijat e njohura bregdetare po shemben në Angli, duke përfshirë mijëra shtëpi në det

schedule13:32 - 7 Shkurt, 2023

schedule 13:32 - 7 Shkurt, 2023

Deri në fund të shekullit, parashikimet për planetin janë jashtëzakonisht ogurzi. Nivelet e detit po rriten ndërsa temperaturat globale rriten, kështu që dallgët më të mëdha godasin brigjet tona gjatë stuhive të forta. Një raport i ri paralajmëron se të paktën 2200 shtëpi me vlerë qindra miliona paund dhe disa vende të trashëgimisë si Kështjella e Mbretit Artur mund të shemben në det deri atëherë.

Të dhënat vijnë nga 20 fshatra dhe vendbanime në rrezik, të cilat u analizuan për të vlerësuar se sa vijë bregdetare mund të humbet duke supozuar se ndiqen politikat aktuale për të mbrojtur, tërhequr ose braktisur pjesë të bregdetit.

Në total, më shumë se 2200 shtëpi parashikohet të humbasin deri në vitin 2100

Vlera e dëmeve në shtëpi u vlerësua në 584 milionë funte, duke përdorur çmimet nga faqja e internetit e pronave Rightmove, sipas hulumtimit nga grupi i veprimit për klimën One Home. Komunitetet bregdetare më të rrezikuara janë Isle of Wight, Cornwall, Kent, Northumberland, Norfolk, Sussex.

Një shefe ekzekutive e Home Angela Terry tha: “Këto ndryshime të pakthyeshme nënkuptojnë se disa faqe shkëmbi po shemben me shpejtësi. Ne nuk mund ta kthejmë valën ose të ndërtojmë një mur rreth të gjithë bregut, kështu që ne duhet të ndihmojmë urgjentisht komunitetet bregdetare të përgatiten për dëmin që do të vijë.”

Rreziku i erozionit është llogaritur duke përdorur të dhënat nga Harta Kombëtare e Rrezikut të Erosionit Bregdetar të Agjencisë së Mjedisit. Politikat për mbrojtjen, tërheqjen ose braktisjen e pjesëve të bregdetit janë të detajuara në planet e menaxhimit të vijës bregdetare, të zhvilluara nga grupet bregdetare me anëtarë kryesisht nga këshillat vendorë dhe Agjencia e Mjedisit./abcnews.al