U dënua në 2015 për abuzim seksual ndaj të miturve, lirohet nga burgu këngëtari i njohur

schedule16:30 - 3 Shkurt, 2023

schedule 16:30 - 3 Shkurt, 2023

Ylli i popit i njohur si Glitter, 78 vjeç, emri i vërtetë i të cilit është Paul Gadd, u dënua në vitin 2015 për tentativë përdhunimi, katër akuza për sulm të pahijshëm dhe një për marrëdhënie seksuale me një vajzë të mitur nën 13 vjeç.

Ai ishte një nga yjet më të mëdhenj të muzikës së viteve 1970. Një zëdhënës i ministrisë së drejtësisë i tha BBC-së se Gadd do të monitorohet nga afër nga oficerët e provës.

Gadd kishte qenë në kulmin e famës së tij kur sulmoi dy vajza të moshës 12 dhe 13 vjeç pasi i ftoi në prapaskenë në dhomën e tij të zhveshjes.

Viktima e tij më e re kishte qenë më pak se 10 vjeç kur ai u fut në shtratin e saj dhe u përpoq ta përdhunonte në vitin 1975.

Gadd e kreu dënimin e tij në HMP The Verne, një burg i kategorisë C të sigurisë së ulët në Portland, Dorset. Pasi mori një dënim me afat të caktuar, ai u lirua automatikisht në gjysmë të mandatit.

Një zëdhënës i Ministrisë së Drejtësisë i tha BBC-së se Paul Gadd do të monitorohet nga afër nga policia dhe oficerët e provës dhe përballet me disa nga kushtet më të rrepta të licencës.

“Nëse i dënuari i shkel këto kushte në çdo moment, ai mund të kthehet sërish në burg,” tha zëdhënësi.

Në kohën e dënimit, gjykatësi Alistair McCreath tha se nuk mund të gjente asnjë provë të vërtetë që Gadd kishte kryer krimet e tij.

Ai e përshkroi abuzimin e Gadd ndaj një vajze nën 10 vjeç si të tmerrshëm dhe tha: Është e vështirë të mbivlerësohet shthurja e kësaj sjelljeje të tmerrshme.

“Ti i ke bërë të gjitha dëme reale dhe të qëndrueshme dhe e bëre këtë për asnjë arsye tjetër veçse për të përfituar kënaqësi seksuale për veten të një lloji krejtësisht të pahijshme”, tha gjykatësi McCreath.

Gadd i kishte mohuar akuzat kundër tij, por u shpall fajtor pas një gjyqi që zgjati tre javë.

Të dënuarit e pedofilis janë subjekt i kushteve që përfshijnë:

Duke u detyruar të marrë pjesë në takime me një oficer të provës, të cilit ata duhet t’i tregojnë nëse ndryshojnë emrin e tyre

Nevoja për të kërkuar leje përpara se të udhëtojnë jashtë vendit, disa të dënuar mund të përballen me kufizime më të rrepta të udhëtimit jashtë shtetit

Duhet t’i japë policisë detaje personale, duke përfshirë një adresë, e cila përditësohet çdo vit dhe sa herë që ndryshojnë detajet

Ata gjithashtu mund të parandalohen nga kontakti i pambikëqyrur me fëmijët dhe të përballen me kufizime në përdorimin e internetit

Ata mund të kthehen menjëherë në burg nëse shkelin kushtet

Akuzat që çuan në burgosjen e Gadd dolën në dritë kur ai u bë personi i parë që u arrestua nën Operacionin Yewtree, hetimi i nisur nga Met në 2012 pas skandalit Jimmy Savile.

Det Ch Insp Michael Orchard, nga Operacioni Yewtree, tha se Gadd ishte një pedofil që përfitonte nga statusi i famës që i ishte dhënë.

Gadd, duke interpretuar si Gary Glitter, ishte një nga yjet më të mëdhenj të glam rock në Mbretërinë e Bashkuar të viteve 1970.

Rënia e tij ndodhi dekada më vonë, pasi ai pranoi se kishte mijëra imazhe që tregonin abuzimin seksual të fëmijëve dhe u burgos për katër muaj në 1999.

Pasi u lirua, ai shkoi jashtë vendit dhe në vitin 2002 u dëbua nga Kamboxhia mes raporteve për akuza për krime seksuale. Në mars 2006 ai u dënua për abuzim seksual të dy vajzave të reja në Vietnamin fqinj dhe kaloi dy vjet e gjysmë në burg.

Gadd, i cili u akuzua për puthje, përkëdhelje dhe përfshirje në akte të tjera seksuale me vajzat, iu shmang akuzave më të rënda për përdhunim të fëmijëve, të cilat mbartnin një dënim maksimal me vdekje.

Pas kthimit të tij në Britaninë e Madhe në vitin 2008, ish-ylli i popit u urdhërua të nënshkruante në regjistrin e të dënuarve të personave që kryejnë marrëdhënie seksuale me të mitur, ose shfrytëzojnë postin e tyre.

Në vitin 2012, ai u arrestua në shtëpinë e tij në Londër pas një hetimi nga detektivët e Operacionit Yewtree, i cili u dënua në janar të 2015.