Turqi-Gjermani, sfidat s’e ndalin biznesin, Greqia thirrje: Ndaloni armatosjen e Ankarasë

schedule11:14 - 22 Tetor, 2020

schedule 11:14 - 22 Tetor, 2020

Në një letër drejtuar homologëve të tij gjermanë, spanjollë dhe italianë, Nikos Dendias bëri thirrje për të ndaluar eksportet e pajisjeve ushtarake në Turqi.

Sidomos në letrën e tij drejtuar Haiko Maas , Ministri i  Jashtëm  kërkoi që të mos lëshohen më leje eksporti për mjete ushtarake si nëndetëse, fregata, avionë ushtarakë si dhe programin përditësues të armatimeve, raporton protothema.

Ministria e Jashtme gjermane reagoi menjëherë duke thënë se  qeveria po ndiqte ” një politikë kufizuese dhe të përgjegjshme të eksportit të armëve “. Kjo është arsyeja pse licencat e eksportit do të lejohen të merren pas shqyrtimit të kujdesshëm dhe në parametrat e duhura të sigurisë dhe politikës së jashtme.

Në këtë mënyrë, gjermanët hodhën poshtë kërkesën greke. Në fakt, Berlini po tregon tolerancë  ndaj Rexhep Tajip Erdogan dhe politikës së tij agresive ndaj Republikës së Qipros dhe Greqisë.

Po, Gjermania nuk pajtohet me ndërhyrjen ushtarake të Turqisë në Siri, përfshirjen e saj  në Libi dhe sfidat në Mesdheun Lindor, por jo aq sa të anashkalojë situatën e krijuar. Rikujtojmë se Turqia është një nga klientët më të mirë të industrisë gjermane të luftës, raporton abcnews.al

Për momentin, në fakt, është në proces programi i ndërtimit të nëndetëseve të nivelit 5 + 1, të cilat Greqia tashmë i ka dhe në këtë mënyrë e tregon veten edhe superiore në këtë fushë. Argumenti i Berlinit për përfundimin e këtij programi dhe programeve të tjera të shitjes së armëve në Turqi është se blerësi është një partner i NATO-s.

Sasia e eksporteve të miratuara gjermane të armëve në Turqi në 2020 ka të ngjarë të tejkalojë sasinë në 2019. Kishte një rritje të konsiderueshme në 2019 krahasuar me 2018 (12.9 milion euro). Gjermanët kanë përdorur si justifikim faktin se eksportet e pjesëve dhe armëve për nëndetëset ishin aprovuar në vitin 2009 dhe se ekziston një garanci e shtetit gjerman  prej 2.4 miliardë eurosh.

Padyshim, Angela Merkel nuk do të fliste në këtë mënyrë nëse Turqia do të kërcënonte Gjermaninë. Fakti që kërcënon drejtpërdrejt dhe praktikisht dy shtete anëtare të BE-së nuk duket të jetë një shqetësim serioz për Berlinin dhe më gjerë, pasi marrëveshjet e armëve kanë një ndikim vendimtar në qëndrimin e vendeve të tjera anëtare, të tilla si Spanja dhe Italia, transmeton abcnews.al

Duhet të theksohet fakti se Turqia bleu sisteme gjermane të armëve me vlerë 243 milion euro në 2018, ndërsa shuma totale e eksporteve gjermane të armëve në të njëjtin vit arriti në 771 milion euro. Në vitin 2019, Gjermania eksportoi sisteme armësh me një vlerë totale prej 832 milion euro. Prej tyre, 345 milion euro ishin për eksportet në Turqi.

Miratimi përfshinte 268 licenca për sisteme armësh me vlerë 2.6 miliardë dollarë dhe 9,590 licenca për pajisje të tjera ushtarake me vlerë 5.6 miliardë dollarë. Pesëdhjetë e gjashtë kërkesa me vlerë 17.3 miliardë u refuzuan për shkak të refuzimit nga  qeveria e Merkel për të furnizuar Turqinë me armë që do të përdoreshin në operacionin “Burimi i Paqes” në veri të Sirisë.

Për vitin 2020, u miratuan eksportet e armëve me vlerë prej 22.8 milion euro në Turqi. Eksportet turke në Gjermani janë gjithashtu të rëndësishme, duke arritur një total prej 18 miliardë dollarësh.

Marrëdhëniet diplomatike dhe ekonomike gjermano-turke kanë qenë të afërta për një kohë të gjatë.

Fillesa e marrëdhënieve të tyre të mira, në fakt, qëndron në bashkimin e shteteve gjermane dhe krijimin e Perandorisë Gjermane nën Bismarck në 1871. Pas rënies së Perandorisë Osmane, ishin gjermanët ata që ndërmorën riorganizimin e ushtrisë turke. s.ba/abcnews.al