Ndërtimi i termocentralit të parë bërthamor turk në pikëpyetje

schedule16:05 - 16 Maj, 2022

schedule 16:05 - 16 Maj, 2022

Sanksionet e vendosura kundër Rusisë për shkak të pushtimit të saj në Ukrainë kanë sjellë shqetësime për termocentralin e parë bërthamor të Turqisë, i cili po ndërtohet nga kompania bërthamore shtetërore e Moskës.

Reaktroi i parë i termocentralit bërthamor Akkuyu, i vendosur në bregdetin e Mesdheut pranë Mersinit do të nisë prodhimin vitin e ardhshëm, por financimet dhe pajisjet nga vendet e treta kanë kërcënuar të vonojnë projektin prej 20 miliard dollarësh, raporton Abcnews.al.

Rosatom, firma ruse që qëndron pas Akkuyu, deri më tani i ka shpëtuar sanksioneve, por opsioni thuhet se është diskutuar nga Shtetet e Bashkuara. Banka të tilla si Sberbank, institucioni më i madh financiar i Rusisë dhe një mbështetës i madh i centralit bërthamor, janë goditur.

Akkuyu synon t’i sigurojë Turqisë 10 % të nevojave të saj energjitike kur të hyjë në funksion të 4 reaktorët e saj 1200 megavat.

Sipas Autoritetit Rregullator Bërthamor të Turqisë, projekti financohet tërësisht nga kryeqyteti rus.

Sberbank i ka dhënë Akkuyu NPP, i cili është kryesisht në pronësi të Rosatom, kredi me vlerë 1.2 miliardë dollarë që nga viti 2019. Sovcombank, një tjetër kreditor i Akkuyu, subjekt i sanksioneve, dha hua me vlerë 300 milionë dollarë në mars të vitit të kaluar.

Sanksionet e mundshme kundër Rosatom mund të ndikojnë në projekt, duke i ndaluar furnizuesit të ofrojnë pajisje, teknologji dhe shërbime të industrisë së energjisë.

Në në intervistë me transmetuesin turk NTV, CEO i Akkuyu, Anastasia Zoteeva theksoi “sasinë e madhe të pajisjeve” të prodhuara për fabrikën në vende të tilla si Republika Çeke, Hungaria dhe Koreja e Jugut.

Një komponent kyç është prodhuar nga GE Steam Power, një degë e General Electric, në Francë, ndërsa kompania franceze Assystem është gjithashtu e përfshirë në mbikëqyrjen e ndërtimit.

As General Electric, Assystem dhe as kompanitë e tjera të vendeve të treta të kontaktuara për koment nga Al Jazeera nuk u përgjigjën./abcnews.al/