Tërmeti në Turqi, Bursa e Stambollit mbyllet për herë të parë që prej vitit 1999

schedule20:29 - 8 Shkurt, 2023

schedule 20:29 - 8 Shkurt, 2023

Bursa e Stambollit ka njoftuar se do të jetë e mbyllur për herë të parë që nga viti 1999 deri të martën e ardhshme për shkak të paqëndrueshmërisë së tregut pas tërmetit vdekjeprurës që goditi Turqinë dhe Sirinë. Bursa e arsyetoi vendimin e saj sot duke përmendur “luhatshmërinë e shtuar dhe luhatjet e mëdha të çmimeve pas tërmetit shkatërrues”. Ajo kishte regjistruar humbje të konsiderueshme përpara se të vendoste të pezullonte tregtimin këtë mëngjes.

“Duke pasur parasysh volumin e ulët të tregtimit që nuk lejon përcaktim efektiv të çmimit, të gjitha tregtimet e zhvilluara më 8 shkurt 2023 do të anulohen”, sqaroi pasdite Bursa, duke sqaruar se në fund do të qëndrojë e mbyllur deri më 14 shkurt.

Hera e fundit që Bursa e Stambollit u mbyll ishte pas tërmetit të vitit 1999, i cili vrau më shumë se 17,000 njerëz. Politikanët kishin bërë thirrje për anulimin e të gjitha transaksioneve në bursë që ndodhën pas tërmetit të së hënës.

“Nuk mjafton mbyllja (bursa). Transaksionet që u bënë në bursën e Stambollit pas tërmetit duhet të anulohen”, tha deputeti Murat Bakan, anëtar i partisë kryesore opozitare.

“Pra, bëhet fjalë për mbrojtjen e të drejtave të 500,000 mikro-investitorëve që janë nën rrënoja, të cilët janë të vdekur ose që presin ndihmë dhe që nuk kanë akses në internet”, shkroi ai në Twitter.