Si të zgjoni dikë që është në gjumë të thellë

schedule22:57 - 25 Mars, 2023

schedule 22:57 - 25 Mars, 2023

Të gjithë njerëzit kanë një problem kur duhet të zgjohen nga gjumi, veçanërisht në mëngjes, por disa njerëz e kanë veçanërisht të vështirë të ngrihen nga shtrati, pavarësisht alarmeve të panumërta që mund të vendosin.

Healthline.com ka mbledhur tetë këshilla për t’u ngritur edhe pse jeni në gjumë të thellë. Natyrisht, rezultatet nuk janë të sigurta, pasi nevojitet trajtim i ndryshëm në çdo rast dhe organizim.

Këtu janë tetë këshilla për të ngritur dikë nga shtrati ndërsa është në gjumë të thellë:

Muzikë

Një studim i vitit 2020 tregoi se muzika ndihmon në ndjenjën e inercisë së gjumit, me personin që ngadalë fillon të reagojë mendërisht.

Pra, gjetja e këngës ose stilit të duhur të muzikës mund të jetë veçanërisht e dobishme për të zgjuar dikë që shpesh fle shumë dhe mund të shqetësohet veçanërisht nga ora e ziles.

Dritat e zgjimit

Ashtu siç mund të programoni një orë alarmi që të fiket në një kohë të caktuar gjatë ditës, mund të programoni edhe dritat e zgjimit.

Këto janë llamba që ngadalë bëhen më të ndritshme dhe më të ndritshme në varësi të kohës që është vendosur.

Prandaj, drita që do të lëshohet gradualisht në dhomë mund të ndihmojë dikë të ngrihet, ndërsa duke qenë se do të lëshohet ngadalë, është e vështirë që dikush në mënyrë të pandërgjegjshme të dëshirojë ta fikë.

Dritë natyrale

Natyrisht, sa më sipër mund të bëhet edhe me dritë natyrale, vetëm se do të marrë pak më shumë kohë dhe mund të bëhet në një kohë të caktuar gjatë ditës.

Përveç kësaj, hulumtimet kanë treguar se drita e mëngjesit ndihmon në shtypjen e melatoninës, hormonit që lehtëson gjumin, ndërsa rrit nivelet e serotoninës, të cilat ndihmojnë një person të ndihet vigjilent dhe më i zgjuar.

Telefon celular

Telefoni celular nuk mund të veprojë vetëm si një orë me zile me alarme të përsëritura zgjimi, por edhe të ofrojë shumë më tepër mjete.

Në mënyrë të veçantë, dikush mund të vendosë muzikë në orën e tyre të alarmit, të shtojë një enigmë si kod për të çaktivizuar alarmin ose t’i dërgojë një mesazh dikujt.

Veçanërisht kjo e fundit është treguar të jetë veçanërisht e dobishme sepse truri fillon të eliminojë dëshirën për të fjetur, pasi më pas po punon për të realizuar gjëra të tjera, veçanërisht diçka që lidhet me fushën e komunikimit.

Stimulimi mendor

Lajmet në TV, radio apo edhe një video mund të ndihmojnë një person që fle thellë të zgjohet.

Aromat

Gjithashtu, një mënyrë për të zgjuar dikë është nëse në zonën e gjumit ka erëra, të gjërave të këndshme që do t’i tërheqin vëmendjen. Pra, aroma e mëngjesit, një kafeje apo proshutë mund të zgjojë dikë.

Largësia nga ora me zile

Mënyra më e zakonshme për t’u ngritur nga shtrati është të vendosni alarmin aq larg sa të ecni për ta fikur, por jo aq larg sa të mos e dëgjoni.

Orari i gjumit

Megjithatë, një mënyrë që një person të ngrihet nga shtrati është të flejë dhe të zgjohet në një kohë të caktuar.

Në këtë mënyrë, jo vetëm që trupi pushon në mënyrë adekuate, por mungesa e ndryshimeve e ndihmon atë të përshtatet më mirë dhe truri e di se kur duhet të dalë nga faza e gjumit.

Qëndroni në një orar

Një nga mënyrat më të mira për t’u zgjuar vazhdimisht në kohë është krijimi i një orari të qëndrueshëm të gjumit çdo ditë të javës.

Një studim i vitit 2015 zbuloi se ndryshueshmëria e tepërt në kohën e gjumit dhe zgjimit mund të çojë në gjumë të dobët dhe sjellje të tjera të këqija të jetesës.

Duke ndjekur një orar të rregullt gjumë-zgjimi, ora e brendshme e trupit tuaj mund të zhvillojë një rutinë të re. Me kalimin e kohës, kjo rutinë mund ta bëjë më të lehtë gjumin dhe zgjimin në një kohë të rregullt çdo ditë. /abcnews.al