Si do të ndikojë urdhri i Trump mbi mediat sociale te njerëzit?

schedule14:21 - 30 Maj, 2020

schedule 14:21 - 30 Maj, 2020

Presidenti Trump nënshkroi një urdhër ekzekutiv për të adresuar atë që ai e sheh si një paragjykim ndaj njerëzve me politikë konservatore duke hequr disa mbrojtje ligjore të lejuara për platformat e mediave sociale.

Këtu janë përgjigjet për disa pyetje të zakonshme në lidhje me mënyrën sesi filloi kjo, çfarë po ndodh dhe çfarë mund të thotë për përdoruesit e mediave sociale.

Pse u mor ky vendim nga Trump?

Presidenti i ka akuzuar rregullisht rrjetet sociale për zbehjen apo censurimin e zërave konservatorë. Të mërkurën ai akuzoi Twitter-in për ndërhyrje në zgjedhjet presidenciale pasi shtoi një link për verifikimin e fakteve në dy postime të tij.

Çfarë thotë urdhri?

Presidenti amerikan, Donald Trump, firmosi urdhrin ekzekutiv që ripërkufizon mbrotjen ligjore që gëzonin rrjetet sociale.

Sipas këtij urdhri, platforma online si Facebook dhe Twitter mund të paditen nëse gjykohet se po bllokojnë një postim në mënyrë të padrejtë.

Urdhri u firmos vetëm dy ditë pasi Twitter konsideroi si keqinformues dy postime të Presidentit.

Megjithatë, këto deklarata janë të vështira për tu vërtetuar. Twitter nuk ka censuruar ose hequr postimin e Trump, por përkundrazi shtoi të tjera informacione rreth temës në fjalë.

Kur filloi Twitter të shtonte fakte të tjera?

Në fillim të këtij muaji, më 11 maj , Twitter filloi të kontrollonte  postimet që mund të përhapnin informacion të rreme në lidhje me pandeminë COVID-19.

Twitter paralajmëroi  se do të fshinte  postimet që keqinformonin publikun.

Kur Twitter njoftoi projektin , nuk specifikoi saktësisht se kush do të bënte kontrollimin e fakteve por kompania  e bëri të qartë se do të fshinte të gjitha informacionet që ishin të dëmshme, pavarësisht se kush ishin ata.

A ka pasur një debat të tillë më përpara?

Vetëm këtë javë, një gjykatë apeli në Uashington  rrëzoi një proces gjyqësor të ngritur nga ekspertja konservatore Laura Loomer. Padia pretendonte se ndërmarrje të mëdha të teknologjisë, duke përfshirë Apple, Google, Facebook dhe Twitter, po dëmtonin  qëllimisht përdoruesit konservatorë, të cilët shkelën Ndryshimin e Parë. Gjykatësi i gjykatës së apelit — i cili u emërua nga Donald Trump e mbylli çeshtjen.

Çfarë do të thotë kjo për rrjetet sociale?

Twitter ka  lajmëruar se do të vazhdojë të shtojë njoftime për kontrollimin e fakteve në postime pavarësisht nga kush vijnë. Sidoqoftë, Facebook tha që nuk do të jetë kontrollues përsa i përket fjalimeve politike.

Një nga seksionet e fundit të rendit përcakton një plan për shtetet individuale për të formuar një grup pune në mënyrë që të zbatojnë ligjet e tyre në lidhje me praktikat e padrejta ose mashtruese të kryera nga këto platforma.

Në fund të fundit, kjo do të jetë një luftë e gjatë kjo, pasi zgjedhjet e vitit 2020 janë afër./abcnews.al