Shkencëtarët rikrijojnë historinë gjenetike të banorëve të Lindjes së Mesme

schedule15:58 - 7 Gusht, 2021

schedule 15:58 - 7 Gusht, 2021

Një ekip shkencëtarësh, përfshirë studiues nga Mbretëria e Bashkuar, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Arabia Saudite, kanë rindërtuar historinë gjenetike të Lindjes së Mesme nga 125,000 vitet e fundit me rezultatet që japin përgjigje për pyetjet e gjata në lidhje me historinë dhe shëndetin e rajonit njerëzor.

Në studimin e parë të këtij lloji, studiuesit gjetën miliona variante gjenetike të reja të zakonshme në rajon, por të rralla diku tjetër. Të dhënat e mbledhura lejuan analizën e strukturës gjenomike të popullsisë në detaje më të mëdha nga sa ishte imagjinuar më parë.

Studimi, i kryer nga Universiteti i Birminghamit dhe Instituti Wellcome Sanger, së bashku me bashkëpunëtorët e tyre ndërkombëtarë, shënon një hap kritik në plotësimin e boshllëqeve në njohuritë e rajonit në lidhje me origjinën e tij gjenetike. Studimi përfaqëson të dhënat e para gjithëpërfshirëse të të gjithë gjenomit njerëzor me qasje të hapur nga Lindja e Mesme, shkruan abcnews.al

Studiuesit analizuan të dhënat e ADN -së nga qindra njerëz në të gjithë Lindjen e Mesme për të rindërtuar historinë e tyre gjenetike. Ekipi zbuloi se prejardhja e shumicës së njerëzve të sotëm nga Gadishulli Arabik është tërhequr nga grumbulluesit e vjetër të gjahtarëve dhe nga popullsitë rajonale të Epokës së Bronzit. Kjo përfshin prejardhjen nga një popullsi enigmatike që doli nga Afrika rreth 60,000 vjet më parë, por është gjenetikisht e ndryshme nga të gjitha euroaziatikët e tjerë kryesorë.

Ekipi kërkimor ndërkombëtar nga Emiratet e Bashkuara Arabe, Arabia Saudite, Mbretëria e Bashkuar dhe Estonia publikuan gjetjet e tyre në Cell.

Autori korrespondues, Dr Marc Haber, nga Universiteti i Birminghamit, komentoi: “Ne kemi rindërtuar historinë gjenetike të Lindjes së Mesme në detaje të paparë për të zgjidhur pyetjet e gjata në gjenetikën e popullatës. Ne zbulojmë pse arabët kanë më pak prejardhje nga Neandertalët se jo-afrikanët e tjerë, ndikimin gjenetik të bujqësisë në Lindjen e Mesme, përhapjen e gjuhëve dhe lidhjen e tyre me prejardhjen, si dhe ndikimin e ngjarjeve klimatike në madhësinë e popullsisë”.

Autori kryesor Dr Mohamed Almarri nga Instituti Wellcome Sanger dhe Policia e Dubait GHQ, komentoi: “Analizat tona ilustrojnë efektin e stilit të jetesës dhe klimës në historinë demografike të popullsive në rajon dhe kontrastet midis Levantit dhe Arabisë”.

Autori i lartë, Dr Chris Tyler-Smith, nga Instituti Wellcome Sanger, komentoi: “Lindja e Mesme është një rajon me rëndësi të madhe për të kuptuar diversitetin gjenetik njerëzor, por është nën-përfaqësuar veçanërisht në projektet e mëparshme të sekuencave globale. Studimi ynë dhe krijimi i fundit i biobankave kombëtare në rajon do të ndihmojnë në zvogëlimin e këtyre pabarazive dhe tani ofrojnë mundësi emocionuese për të eksploruar gjenetikën e tipareve të rëndësishme për shëndetin në Lindjen e Mesme”. l.k/abcnews.al