Shkenca: Qentë qajnë nga gëzimi kur takojnë pronarët e tyre

schedule14:35 - 21 Shtator, 2023

schedule 14:35 - 21 Shtator, 2023

Ka kaq shumë mënyra që mund të tregojnë nëse një qen është i lumtur. Të gjithë e dimë se kur një qen është i lumtur, tund bishtin, por ka të dhëna të panumërta të fshehura në gjuhën e trupit të një qeni për t’ju bërë të ditur se si ndihen. Por për herë të parë, studiuesit japonezë kanë konfirmuar se qentë i tregojnë emocionet në një mënyrë tjetër: duke qarë.

Ndërsa imazhi i një qeni që qan mund të jetë i mjaftueshëm për ta bërë një person të qajë, lërini empatët të marrin frymë thellë sepse këta nuk janë qen të trishtuar. Në fakt, kohët e fundit shkencëtarët zbuluan se qentë qajnë nga gëzimi kur takojnë pronarët e tyre.

Profesori Takefumi Kukusui i Universitetit Azabu u frymëzua për të zbuluar rolin e prodhimit të lotëve te qentë, ndërsa shikonte një nga qentë e tij duke ushqyer foshnjat me gji. Ai vuri re se ajo qante ndërsa i ushqente dhe profesori supozoi se edhe qentë mund të qajnë nga gëzimi. Pas një kërkimi të vogël, ai zbuloi se nuk kishte studime që fokusoheshin në prodhimin emocional të lotëve te kafshët.

Hulumtimi i tij bashkëautor është botuar në revistën Current Biology dhe tregon se qentë përjetojnë prodhimin emocional të lotëve.

Në fakt, studiuesit matën vëllimin e lotëve të qenve para dhe pas ribashkimit me pronarët e tyre dhe jopronarët e njohur për të testuar teorinë e tyre. Ata zbuluan se prodhimi i lotëve të qenve u rrit pasi u ribashkuan me pronarët e tyre, por jo pasi u ribashkuan me një person të njohur që nuk ishte pronari i tyre.

Për të konfirmuar, studiuesit studiuan nëse vëllimi i lotëve të qenit u rrit apo jo duke futur oksitocinë, një kimikat “të ndjeheni mirë” i sekretuar nga truri. Kjo tregoi se ky hormon emocional luan një rol në fenomenin e “qenit që qan”.

Prodhimi i lotëve mund të ndihmojë në rritjen e lidhjeve emocionale midis qenve dhe njerëzve

Lotët kanë disa qëllime, duke përfshirë pastrimin e mbeturinave nga syri. Ato gjithashtu mund të jenë një manifestim fizik i emocioneve të forta dhe një mjet që njerëzit të kuptojnë ndjenjat e njëri-tjetrit. Megjithatë, siç zbuluan Takefumi Kikusui dhe kolegët e tij, lotët gjithashtu mund të luajnë një rol në lidhjen njeri-kafshë.

Faza e fundit e studimit përfshinte një test në të cilin njerëzve iu kërkua të vlerësonin përshtypjet e tyre për fotografitë e qenve. Pjesëmarrësit vlerësuan fotografitë e qenve me dhe pa lot artificial në sytë e tyre, dhe ata në fakt patën një përshtypje më pozitive për qentë me lot. Mund të jetë sepse njerëzit lidhen më shumë me një kafshë nëse mund të shohin fizikisht një shenjë emocioni.

Kikusui arriti në përfundimin se lidhja midis njerëzve dhe kafshëve shtëpiake mund të jetë edhe më e fortë sesa besohej fillimisht, veçanërisht sepse ai pa prova të reagimit emocional tek qentë. Megjithatë, është e lehtë të kuptohet pse disa njerëz habiten kur mësojnë se emocionet e qenit dhe emocionet njerëzore janë të ngjashme.