Shefi i Google paralajmëron për kufizime ndaj lirisë së internetit

schedule11:30 - 12 Korrik, 2021

schedule 11:30 - 12 Korrik, 2021

Shefi i Google, Sundar Pichai ka paralajmëruar se liria e internetit po rrezikohet gjithnjë e më shumë nga sulmet në të gjithë botën. Sipas tij shumë vende po  kufizojnë rrjedhën e informacionit. Në një intervistë me BBC, Pichai adreson gjithashtu polemikat rreth taksave, privatësisë dhe të dhënave.

Përveç se është në krye të Google dhe kompanisë së tij  “Alphabet”, ai është udhëheqësi i kompanive dhe produkteve të larmishme si Waze, FitBit dhe DeepMind. Vetëm në Google ai mbikëqyr Gmail, Google Chrome, Google Maps, Google Earth, Google Docs, Google Photos, sistemin operativ Android dhe shumë produkte të tjera.

Por deri tani më e njohura është Google Search.

Gjatë 23 viteve të fundit, Google ndoshta ka formuar rrjetin e tij kryesisht falas dhe që është përhapur kudo më shumë se çdo kompani tjetër. Sipas Pichai, gjatë çerek shekullit të ardhshëm, dy zhvillime të tjera do të revolucionarizojnë më tej botën tonë: inteligjenca artificiale dhe informatika kuantike.

“Unë e cilësoj AI si teknologjinë më të larmishme që njerëzimi do të zhvillojë dhe do të punojë ndonjëherë,” tha ai.

Inteligjenca artificiale është në themel, përpjekja për të kopjuar inteligjencën njerëzore në makineri ose pajisje të ndryshme. Informatika kuantike është një fenomen krejtësisht i ndryshëm. Informatika e zakonshme bazohet në gjendjet e materies që janë binare: 0 ose 1, raporton abcnews.al

 

Pichai u bë i njohur në Google falë aftësive të tij si menaxheri më efektiv, më i popullarizuar dhe më i respektuar në historinë e kompanisë.

Gjithashtu Google ka marrë në  mbrojtje edhe çështjet që lidhen me taksat. Për disa vite, kompania ka paguar shuma të mëdha llogaritarëve dhe avokatëve në mënyrë që të ulë detyrimet e tyre tatimore.

Për shembull, në vitin 2017, Google investoi më shumë se 20 miliardë dollarë në Bermuda përmes një kompanie Holandeze. Google është një nga taksapaguesit më të mëdhenj në botë dhe është në përputhje me ligjet e taksave në çdo vend në të cilin operon.

Është e qartë se Google po angazhohet me politikë-bërësit për të gjetur mënyra që taksat të jenë më të thjeshta dhe më efektive. Është shumë  e vërtetë që kompania gjeneron shumicën e kërkimeve dhe të ardhurave të saj në SHBA, e cila është vendi ku paguan pjesën më të madhe të taksave të saj.

Për më tepër,  ka paguar taksë efektive prej 20% gjatë dekadës së kaluar, që është më shumë se shumë kompani.

Pichai vlerësohet botërisht si një udhëheqës pozitiv, i kujdesshëm dhe vëmendshëm ndaj stafit. Ai është një idealist kur bëhet fjalë për ndikimin e teknologjisë në përmirësimin e standardeve të jetesës, diçka që i ka rrënjët në edukimin e tij. s.ba/abcnews.al