Sa janë shanset për të mbetur shtatzënë pas moshës 40-vjeçare

schedule19:11 - 18 Mars, 2021

schedule 19:11 - 18 Mars, 2021

Shanset për të mbetur shtatzënë pas 40 vjeç

Ka shumë studime që kanë provuar se shumë gra mbi 40 vjeç, përballen me probleme të lindshmërisë. Shanset për të mbetur shtatzënë pas 40 ulen dhe ka ndoshta 5 deri në 20 përqind shanse për gratë në të 40-at e tyre dhe më vonë.

Një grua në të 30-at e saj do të ketë rreth 75 për qind shanse të mbetet shtatzënë, ndërsa shanset për të lindur në 40 janë ulur në mënyrë drastike. Kjo sepse numri i vezëve që prodhohen zvogëlohet ndjeshëm me rritjen e moshës. Gjatë moshës më të re të një personi, numri i vezëve të prodhuara varion midis 300,000-400,000 por numri i vezëve të prodhuara tek gratë pas 37 vitesh është vetëm rreth 25,000. Cilësia e vezëve gjithashtu përkeqësohet me rritjen e moshës së tyre.

Prevalenca e abortit rritet gjithashtu në shtatzënitë mbi 40. Në fillim të viteve 40, shansi i abortit është rreth 34 për qind ndërsa, deri në moshën 45 vjeç, shanset rriten në rreth 53. Ekzistojnë gjithashtu komplikime të tjera të tilla si anomalitë gjenetike, probleme kromozomike etj.

Megjithatë, me kaq shumë Teknologji të Riprodhimit të Asistuar (RTSH) të disponueshme tani, shanset për të mbetur shtatzënë në moshën 40 vjeç janë shumë më të larta se çdo kohë. Kështu, është një kohë e shkëlqyeshme të përpiqesh të mbetesh shtatzënë në moshën 40 vjeç. Edhe nëse vezët nuk janë praktike, atëherë mund të shkosh për vezë dhuruese dhe me ndihmën e IVF, gratë mbi 40 vjeç mund të mbeten lehtësisht shtatzënë dhe të lindin fëmijë të shëndetshëm. Me mjekësinë moderne, të kesh një fëmijë në moshën 45 vjeç është e mundur tani./abcnews.al