Qafëzez, banorët e prekur nga tërmeti ankohen për vlerësimin e dëmeve

schedule18:17 - 14 Shtator, 2019

schedule 18:17 - 14 Shtator, 2019

Në Qafëzez ka nisur ndërtimi i shtëpive të dëmtuara nga tërmeti. Por banorët janë të pakënaqur me mënyrën e vlerësimit të dëmeve nga bashkia dhe emergjencat civile. Ata pretendojnë se ndërhyrjet e pjesshme në banesa nuk e shmangin rrezikun nga shembja.

Tre prej shtëpive që u rrënuan nga tërmeti në Qafëzez po ngrihen nga themeli.

Në 20 të tjera, ndërhyrjet do të jenë restauruese. Të pakënaqur me mënyrën e vlerësimit të dëmeve nga komisionet e bashkisë dhe Emergjencave Civile, banorët u mblodhën në qendër të fshatit për të protestuar.

Ata janë të shqetësuar se riparimi i pjesshëm i shtëpive, që kanë pësuar dëme të konsiderueshme, nuk do t’i ktheje ato në të banueshme.

Të prekurit nga tërmeti refuzojnë të hyjnë në shtëpitë, ku gjysma e ambienteve, ku nuk do të vihet dorë, do të jenë sërish në rrezik për tu shembur.

Kanë larguar punëtorët nga shtëpia,si mënyrë për të kundërshtuar zhdëmtimin e pjesshëm të shtëpive,edhe pse nuk kanë asnjë mundësi tjetër strehimi.

Ata që nuk e kanë parë emrin në listat e bashkisë, apo që ju është hequr emri, në fazën finale të përzgjedhjes, pretendojnë se procesi i vlerësimit të dëmeve ka qenë selektiv dhe jo transparent.

Kryebashkiaku i Kolonjës Erjon Isai ka siguruar familjet e prekura nga tërmeti se procesi i riparimit të shtëpive  do të përfundojë në fillim të tetorit.

Ato familje, që nuk kanë provuar ligjërisht pronësinë mbi banesën e dëmtuar,do të përfitojnë bonus qiraje nga bashkia.

Përveç riparimit të banesave të dëmtuara rëndë, është parashikuar dëmshpërblim për 264 shtëpi të tjera, më pak të dëmtuara./ABC News Albania 24/7