Pse shumë njerëz preferojnë të mbjellin bimë në vend që të kenë fëmijë

schedule08:56 - 2 Mars, 2021

schedule 08:56 - 2 Mars, 2021

Bimët i japin ngjyra dhe jetë çdo hapësire, pastrojnë ajrin dhe ndihmojnë të relaksohemi e të ndihemi më qetë. Përveç kësaj, mirëmbajtja e tyre është e thjeshtë dhe e lirë. Kjo është arsyeja pse dhe mijëra të rinj sot preferojnë të mbjellin lule, duke e mbushur shtëpinë plot. Ata kanë filluar ta cilësojnë veten si ‘prindër të bimëve’, duke dashur më shumë lulet sesa të kenë një fëmijë. Por pse ndodh kjo? Abcneës.al do jua shpjegojë më poshtë.

Prindërit e bimëve, koncepti i ri i familjes moderne

 

Ndryshimet e jetës, stilet e jetesës dhe sfidat e rinisë së sotme nuk janë të njëjta me ato të shumë viteve më parë kur ishte e zakonshme të kesh shtëpi të mëdha dhe familje të mëdha me shumë fëmijë që vrapojnë përreth. Ritmi i jetës është bërë gjithnjë e më i shpejtë, shtëpitë e mëdha janë kthyer në apartamente të vogla, dhe grupi i fëmijëve që vrapojnë përreth është zëvendësuar nga diçka mjaft e papritur: kafshët shtëpiake ose bimë. Kjo është mënyra sesi shumë të rinj midis 20 dhe 39 vjeç preferojnë të jetojnë, informon abcnews.al.

Prindërit e bimëve, siç e përcaktojnë vetë adhuruesit e kësaj prirje të re, i trajtojnë bimët e tyre sikur të ishin njerëz. Përveç sigurimit të mirëqenies së tyre të përgjithshme, ata gjithashtu përjetojnë një përfshirje të madhe në rritjen e tyre. Ata kënaqen duke u kujdesur për to dhe zhvillojnë një dashuri të madhe për bimët. Madje mund të përshkruhet si një lidhje prindërore. Disa prej tyre madje i konsiderojnë këto bimë si bijat ose djemtë e tyre.

Gjithnjë e më shumë të rinj po zgjedhin të zotërojnë vetëm kafshë shtëpiake ose bimë.

Në fakt, 7 nga 10 mijëvjeçarët që morën pjesë në një sondazh thanë se ata më shumë do të rritnin bimë sesa fëmijë, duke pasur parasysh krizën aktuale globale të klimës, pasigurinë e përgjithshme dhe paqëndrueshmërinë e botës së sotme. Me pak fjalë, ndërsa është e vërtetë që një fabrikë e vogël kërkon pak kujdes dhe përkëdhelje, kjo vështirë se mund të krahasohet me sfidat e rritjes së një qenieje të vogël njerëzore, informon abcnews.al.

Të dhënat e pasqyruara në një studim të fundit të kryer nga OnePoll dhe Article në lidhje me qëndrimin që këta të rinj shfaqin ndaj bimëve është me të vërtetë një fenomen interesant. 53% e të anketuarve thanë se filluan të blinin bimë për apartamentet ose shtëpitë e tyre vetëm për arsye estetike dhe dekorative, ndërsa 47% e tjerë e bënë thjesht duke ndjekur një trend.

Bimët nuk janë vetëm dekorative, ato gjithashtu na sjellin dobi psikologjikisht.

67% e atyre që morën pjesë në sondazh thanë se rritja e bimëve ishte më e vështirë nga sa e kishin pritur. Kjo vështirësi vjen si befasi pasi ata zakonisht nuk kishin ide se çfarë lloj kujdesi kërkohej para se të merrnin bimët. Në fakt, 3 në 10 të anketuar thanë se një nga mësimet më të rëndësishme, dhe një nga të parat që një prind i mirë i bimëve duhet të mësojë, është të jesh i vetëdijshëm se sa e lehtë është të vrasësh aksidentalisht një bimë.

Për shumë prej tyre, 3 nga 4 për të qenë të saktë, bimët u adoptuan me qëllimin për të pasur kafshë shtëpiake më vonë. Bimët duket se janë vetëm një mënyrë për të provuar nëse janë apo jo të gatshëm për një gjë të tillë dhe për të parë nëse ata janë mjaft të përgjegjshëm për të pasur një kafshë shtëpiake në shtëpi.

Përveç që e bën shtëpinë tuaj të duket e mrekullueshme, kjo tendencë është fantastike për mjedisin.

Në 81% të rasteve, të anketuarit e sondazhit thanë se të pasurit bimë u ka sjellë dobi atyre si mendërisht ashtu edhe fizikisht. Përveç kësaj, 4 nga 5 thanë se kujdesi për bimët e tyre gjithashtu i ka ndihmuar ata të zhvillojnë më shumë vetëdije në lidhje me kujdesin e tyre personal. Me fjalë të tjera, ata filluan të kujdeseshin më mirë për veten e tyre, informon abcnews.al.

Ndërsa shumica e të rinjve thanë se filluan të kishin bimë thjesht sepse po ndiqnin një trend ose për arsye estetike, kujdesi ditor, duke i parë ato të rriteshin dhe duke kuptuar se ato ishin qenie të gjalla ashtu si ne, i bëri ata të kuptojnë se ata në fakt i konsiderojnë ato të jetë pjesë e familjes së tyre./e.b-abcnews.al