Pse nuk duhet të presim thonjtë të premten?

schedule14:25 - 27 Qershor, 2022

schedule 14:25 - 27 Qershor, 2022

Këto janë disa paragjykime që thjesht nuk mund të kuptohen. Prej vitesh dëgjojmë nga gjyshet se nuk është mirë të presim thonjtë kur është e mërkurë apo e premte. A e kupton dikush këtë për të na shpjeguar?

Mund ta keni dëgjuar ndalimin nga gjyshja/mamaja juaj: “Mos i prisni thonjtë të mërkurën dhe të premten”. Por pse ato e thanë dhe e bënë këtë në kohët e vjetra, e dhe ka mbetur deri më sot?

Në thelb është një parandalim, por ka një sfond fetar.

Shikoni më poshtë për të zbuluar se nga vjen ky parandalim:

E mërkura dhe e premtja janë, sipas Kishës Ortodokse, ditë agjërimi dhe festohen me ndërprerjen e punëve të shtëpisë nga pasditja e një dite më parë, siç ndodh në prag të festave. Edhe për shkak se agjërimi lidhet me konceptin e mungesës, nuk duhet humbur as gjëja më e vogël, që mund të jetë gozhdë. Kështu, ekziston një parandalim që thonjtë të mos priten gjatë këtyre dy ditëve.

Parandalimi i mësipërm vazhdon, me ndalimin e larjes, rruajtjes dhe krehjes të dielën. Përsëri për arsye fetare: e diela, si dita e Zotit, është një ditë pushimi absolut, ndaj nuk bëjmë asnjë punë, madje as pastrim apo kujdes personal.

Natyrisht, këtu nuk përmendet larja e trupit, që mund të nënkuptojë dy gjëra: ose që lejohet ose që në të kaluarën larja përfshinte edhe pastrimin e trupit./abcnews.al