Pse njerëzit modifikojnë trupin e tyre?

schedule18:22 - 15 Shkurt, 2021

schedule 18:22 - 15 Shkurt, 2021

Pothuajse gjysma e të rriturve kanë të paktën një tatuazh dhe 11% e popullsisë kanë të paktën një shpim (përveç se në vesh). Përveç kësaj, janë vërejtur disa lloje të tjera të modifikimit të trupit, si tatuazhe në sy, implantet nënlëkurore dhe ndarja e gjuhës. Ndërsa disa njerëz preferojnë të mos e ndryshojnë trupin e tyre në asnjë mënyrë, ka shpjegime të ndryshme shkencore se pse të tjerët zgjedhin ta bëjnë këtë.

Ne do ju tregojmë arsyet psikologjike që qëndrojnë pas modifimit të trupit. Lexojini më poshtë.

Mund të lëshojnë kimikate që ju bëjnë të ndiheni më mirë

Sa herë që dikush modifikon trupin e tij, endorfina lirohet dhe ndodh një ndjenjë pozitive. Për shkak të kësaj, njerëzit priren të kujtojnë momentin e shpimit ose tatuazhin si një kohë e lumtur dhe shkojnë dhe e bëjnë përsëri.

Është një formë e shprehjes së artit ose modës.

Disa njerëz përdorin rroba ose përbërje, të tjerët përdorin trupin e tyre. Artistët e tatuazheve po bëhen gjithnjë e më me përvojë në krijimin e artit në lëkurën e njerëzve, ndërsa piercing dhe modifikime të tjera të trupit shpesh shihen si një aksesor i modës që plotëson pamjen e përgjithshme.

Ndihmon për të krijuar një ndjenjë të individualitetit

Të gjithë janë unikë, por disa njerëz pëlqejnë ta përmirësojnë këtë duke bërë një modifikim të një lloji në trupat e tyre. Ata duan të jenë të veçantë dhe të dallojnë veten nga të tjerët. Kjo gjithashtu i ndihmon ata të krijojnë identitetet e tyre.

Mund të përjetësojë përvojat personale

Është e mundur të përdorni modifikime të trupit si një proces vetë-shërues. Njerëzit që humbën dikë, që kanë kaluar një përvojë traumatizuese, ose që duan të përjetësojnë një moment historik shpesh zgjedhin të shënojnë këto ngjarje në lëkurën dhe trupin e tyre.

Është një traditë

Disa njerëz e shikojnë modifikimin e trupit si një zgjim shpirtëror, një proces iniciues. Disa kultura gjithashtu e përdorin atë si një rit kalimi nga fëmijëria në moshën e rritur.

Tregon tolerancë fizike

Ne mund të shohim shumë njerëz që po përpiqen të kapërcejnë dhimbjen, pengesat dhe kufijtë e tyre të përgjithshëm personalë, dhe modifikimet e trupit janë një nga këto lëvizje. Provon guximin dhe qëndrueshmërinë.

Është një mënyrë për t’u bërë pjesë një grupi

Të gjithë njerëzit duan t’i përkasin një rrethi të caktuar shoqëror. Miqësia me dikë që gjithashtu pëlqen të modifikojë trupat e tij është një mënyrë për ta bërë këtë. Disa njerëz madje modifikojnë trupat e tyre vetëm për t’u përfshirë në një grup, si yjet e rokut.

Është një veprim impulsiv

Jo të gjithë që bëjnë një shpim, një tatuazh ose ndonjë modifikim tjetër të trupit e bëjnë këtë pas mendimit dhe shqyrtimit të thellë. Disa e bëjnë atë si një impuls të pastër. Kjo është arsyeja pse ne shohim që tatuazhet mbulohen dhe madje hiqen. Në fakt, 17% e njerëzve pendohen për tatuazhet e tyre./e.b-abcnews.al