Pse kemi kaq frikë nga merimangat

schedule03:15 - 9 Korrik, 2022

schedule 03:15 - 9 Korrik, 2022

Të gjithë ne kemi frikë nga diçka, si errësira, lartësitë ose hapësirat e ngushta. Por shumica e njerëzve ndajnë të njëjtën frikë: pothuajse të gjithë nuk i pëlqejnë merimangat.

Ne vendosëm të mësojmë më shumë për merimangat dhe arsyet pse njerëzit nuk i pëlqejnë ato.

Çfarë është arachnofobia

Arachnophobia është  një fobi merimangash që përfshin frikën nga arachnids të tjerë, si akrepat. Kur biem në kontakt me këto gjëra ose thjesht mendojmë për arachnids, njerëzit mund të ndjejnë frikë dhe ankth. Fjala vjen nga 2 fjalë greke, “arachne”, që do të thotë “merimangë” dhe “phobos”, që do të thotë “frikë”.

Ekziston një ndryshim midis frikës nga merimangat dhe vuajtjes nga arachnofobia. Nëse keni arachnophobia, mund të përjetoni shumë simptoma specifike , pavarësisht nëse jeni rreth një merimange ose thjesht mendoni për një të tillë. Këto simptoma mund të përfshijnë:

  • Frikë dhe ankth i menjëhershëm kur mendoni për një merimangë
  • Frika që është në disproporcion me rrezikun që paraqet një merimangë
  • Shmangia e merimangave me çdo kusht
  • Reagimet e panikut, të tilla si vështirësi në frymëmarrje, rrahje të rritura të zemrës, djersitje, dëshirë për të shpëtuar dhe dridhje

Arachnophobia mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në cilësinë e jetës tuaj . Për shembull, mund të keni panik ose të mos ndiheni rehat në shtëpi duke e ditur se ka një merimangë përreth. Ju gjithashtu mund të shmangni daljen jashtë në zona ku mund të ketë merimanga, si parqet, për shembull.

Një nga shkaqet e mundshme është  evolucioni. Shumë merimanga janë helmuese, kështu që falë evolucionit, njerëzit e dinë shumë mirë këtë dhe të kesh frikë prej tyre është e natyrshme. Frika e lindur nga merimangat mund të jetë  një mekanizëm mbrojtës .

Një arsye tjetër është  ndikimi kulturor. Disa individë brenda grupeve të caktuara kulturore ose fetare duket se kanë fobi që rrjedhin nga këto ndikime. Por për shembull, në Papua Guinenë e Re ose Kamboxhia hahen merimangat dhe njerëzit nuk kanë frikë prej tyre.

Si të kapërceni frikën tuaj

Lexoni për merimangat. Do të zbuloni se ata rrallë kafshojnë njerëzit nëse nuk kërcënohen. Disa merimanga mund të shkaktojnë një reaksion alergjik. Edhe pse disa merimanga mund të jenë të rrezikshme, shumica e tyre janë krejtësisht të padëmshme.

Qëndroni larg merimangave. Mbani dru zjarri jashtë për të parandaluar hyrjen e merimangave. Sigurohuni që të ketë rrjeta në dritare dhe dyer. Hiqni rrjetat e merimangës nga papafingo dhe garazhi.

Diskutoni fobinë me të afërmit tuaj dhe tregojuni se dëshironi ta mposhtni atë. Kërkojini mjekut t’ju referojë te një specialist./abcnews.al