Pse fëmijët po shëndoshen në ditët e sotme

schedule11:14 - 22 Tetor, 2021

schedule 11:14 - 22 Tetor, 2021

Shumë faktorë të jashtëm përcaktojnë zgjedhjet dietike që fëmijët bëjnë çdo ditë. Sfida është t’i ndihmojmë fëmijët tanë të shohin përtej këtyre ndikimeve, në mënyrë që ata të mund të zgjedhin ushqime të shëndetshme, edhe kur prindërit e tyre nuk janë me ta. Ushqimet e pasura me yndyrë dhe sheqer dhe me pak lëndë ushqyese duhet të konsumohen në sasi të vogla dhe gjithmonë të plotësohen me ushqime të pasura me vitamina, minerale dhe elementë gjurmë, të cilët janë të nevojshëm për rritjen e tyre.

Shoqëria e sotme i detyron anëtarët e saj të hanë shumë dhe të lëvizin pak ose asgjë, gjë që përkthehet lehtësisht në miliona njerëz obezë dhe mbipeshë.

Meqenëse shumë sëmundje kronike fillojnë herët në jetë, është e rëndësishme t’i japim formë zgjedhjeve të fëmijëve tanë përsa i përket dietës dhe stërvitjes që në moshë të hershme. Në fund të fundit, dihet që fëmijët përvetësojnë mënyrën e jetesës dhe zakonet e prindërve dhe në shumicën e rasteve i ruajnë ato edhe pasi të rriten.

Disa nga faktorët e jashtëm që favorizojnë obezitetin janë:

 • Ushqimi konsiderohet një ngjarje e këndshme, e këndshme dhe argëtuese dhe reklamohet vazhdimisht nga mediat.
 • Ushqimi i shpejtë i josh fëmijët e vegjël me lojëra dhe gara.
 • Paketimi i ushqimit dhe mënyra se si vendoset në raftet e supermarketeve dhe dyqaneve tërheq fëmijët.
 • Porcionet që ofrohen në restorante janë shumë të mëdha, në mos të mëdha dhe shpesh nuk ka ushqime të shëndetshme në menutë e tyre.
 • Fëmijët shpesh hanë jashtë.
 • Shkollat ​​shesin ushqime me cilësi të dyshimtë.
 • Vlera që i jepet në ditët e sotme të qenit i dobët, shpesh stimulon dietën që përfundon duke u çmendur.
 • Zakonet e këqija të të ngrënit të familjes dhe keqkuptimet për shëndetin.
 • Mungesa e kohës së lirë.
 • Fëmijët shpesh lihen vetëm pas shkollës.
 • Fëmijët bëjnë një jetë sedentare (duke shpenzuar shumë orë në ditë para televizorit, kompjuterit dhe videolojërave).
 • Pengesat për ushtrime (lagje pa trotuare, rrugë të pashënuara, shtëpi të mbushura me njerëz që krijojnë mungesë hapësire, parqe dhe kënde lojërash të pasigurta, rrugë me trafik të shpeshtë).

Të gjithë e kuptojmë se është një situatë e vështirë me ndikime të mëdha nga kompanitë e reklamave, mungesë hapësire dhe kohe, jetë stresuese dhe dëshirë për t’i bërë fëmijët tanë të lumtur. Pasi të bëheni të vetëdijshëm për këta faktorë dhe efektet e tyre, do të jeni më të pajisur për t’u përballur me ta.

Kur një çift vendos të ketë fëmijë, pjesë e përgjegjësisë duhet të jetë jo vetëm sigurimi i ushqimit, por edhe nxitja e një diete të shëndetshme. Ky synim është po aq i rëndësishëm sa kushdo tjetër që ju vendosni si prind.

Ju mund të pyesni veten se si ta ndryshoni situatën duke parë listën e mësipërme të faktorëve. Megjithatë, ju mund ta bëni atë. Pasi të kuptoni mesazhet tinëzare me të cilat bombardohen fëmijët tuaj çdo ditë, do të jeni në gjendje t’i ndihmoni vetë fëmijët të ndërgjegjësohen për këtë. Ju dhe fëmijët tuaj mund të filloni të vëzhgoni, diskutoni dhe rezistoni ndaj këtyre ndikimeve.

Koha është një tjetër faktor serioz. Përfitoni nga çdo mundësi që ju jepet për diskutime kuptimplota rreth ndikimeve kulturore dhe zakoneve të shëndetshme të të ushqyerit. Gjithashtu, gjeni kohë për të ushtruar dhe luajtur me të ose për të gatuar diçka të shëndetshme në kuzhinë. Bëni më pak angazhime që të mund të kaloni më shumë kohë me fëmijën tuaj. Vendosni përparësitë tuaja. Mendoni se çfarë do t’ju kënaqte dhe çfarë do t’ju mbushte.

Për shumicën e prindërve gjëja më e rëndësishme është të kenë një marrëdhënie të mirë dhe harmonike me fëmijën e tyre. Gatimi së bashku në kuzhinë është një mënyrë ideale që fëmija juaj të hapet dhe të flasë me ju. Të mësosh se si të bësh ushqime me vlera ushqyese është njohuri e dobishme, përveç përvojës që ata fitojnë. Ju gjithashtu mund të shfletoni revistat ose të shikoni TV së bashku për të shpjeguar strategjitë e reklamimit të kompanive. Megjithatë, mënyra më argëtuese për të njohur fëmijën tuaj është të stërviteni së bashku. Provoni një videokasetë ushtrimesh ose kërcimi, bëni një shëtitje ose ecni me biçikletë në lagje.

Së fundi, le të themi se perceptimi juaj për ndikimet e përmendura më sipër dhe vendimi juaj për t’i luftuar ato është hapi i parë drejt një diete të duhur dhe të ekuilibruar. Kur vetë prindërit e kuptojnë fuqinë dhe ndikimin që kanë kompanitë ushqimore në shëndetin e familjes së tyre dhe zakonet e të ngrënit, ata do të kërkojnë ndryshim./abcnews.al