Pse fëmijët kanë vështirësi në mbajtjen e saktë të lapsave?

schedule08:18 - 1 Tetor, 2022

schedule 08:18 - 1 Tetor, 2022

Fëmijët sot “luftojnë” për të mbajtur lapsat dhe stilolapsat siç duhet, sipas drejtoreshës së Pediatrisësë Anglisë, Sally Payne, e cila thotë për Guardian se arsyeja është përdorimi i tepërt i teknologjive të prekjes në jetën e përditshme.

Ky përdorim nuk forcon muskujt e gishtave të tyre, të cilët nuk janë mjaftueshëm të fortë për të kontrolluar drejtimin e lapsave dhe shënuesve.
Siç tregon doktori, “fëmijët që vijnë në shkollë nuk mund të mbajnë lehtësisht lapsat pasi u mungojnë aftësitë bazë. Në mënyrë që një fëmijë të jetë në gjendje të mbajë dhe të përdorë një laps si duhet, ai duhet të ketë kontroll të mirë të muskujve të gishtit. Por fëmijët sot nuk kanë të njëjtat mundësi si në të kaluarën për të zhvilluar këto aftësi”.

Sipas Payne, edhe formatet e lojës kanë ndryshuar. Sot është shumë më e lehtë t’u japësh fëmijëve një iPad për të luajtur sesa t’i inkurajosh ata të ushtrojnë muskujt e gishtave duke prerë letra apo duke tërhequr fije lodrash. Pra, ata nuk arrijnë të praktikojnë aftësitë e shkëlqyera motorike të nevojshme për të trajtuar një laps./abcnews.al