Pse ekranet duhet të mbyllen një orë para gjumit të fëmijës

schedule22:25 - 12 Tetor, 2021

schedule 22:25 - 12 Tetor, 2021

Ekranet e telefonave inteligjentë, tabletëve dhe tastierave të lojërave duhet të fiken një orë para se fëmijët të shkojnë në shtrat sipas udhëzimit të lëshuar nga ekspertët britanikë.

Efektet e dëmshme të ekraneve në shëndetin e fëmijëve u rishikuan nga Kolegji Mbretëror i Pediatrisë dhe Shëndetit të Fëmijëve (RCPCH), studiuesit e të cilit gjetën prova që lidhin rritjen e përdorimit të ekranit me cilësinë e dobët të gjumit, obezitetin dhe sëmundjet mendore, si dhe vetmia.

Kolegji Britanik heq afatin kohor që fëmijët të përdorin ekranin, diçka që ka pasur pak efekt në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada. Ekspertët theksojnë se si ekranet duhet të shmangen një orë para gjumit pasi ka arsye të vërtetuara shkencërisht për ta mbështetur atë.

Cilësia e gjumit varet shumë nga prodhimi i melatoninës dhe monitorët duket se ndërhyjnë në këtë proces duke ndikuar kështu në cilësinë dhe kohëzgjatjen e gjumit. Studiuesit theksojnë se edhe mungesa e moderuar e gjumit mund të dëmtojë shëndetin mendor dhe fizik të fëmijëve, zhvillimin dhe suksesin e tyre arsimor, madje edhe marrëdhëniet familjare.

Ekspertët theksuan nevojën për më shumë edukim të prindërve për këto çështje që do t’i ndihmojnë ata të vendosin standarde të shëndetshme për përdorimin e ekraneve, duke kuptuar rëndësinë e tyre për zhvillimin e fëmijëve të tyre.

Stephen Scott, drejtor i Akademisë Kombëtare për Kërkimin e Prindërve në King’s College London, shkon një hap më tej duke sugjeruar fikjen e Wi-Fi në mbrëmje dhe duke këshilluar prindërit që të mbajnë telefonat e tyre inteligjentë jashtë dhomës së gjumit. Duke iu referuar kufirit maksimal kohor që fëmijët të përdorin ekranin, studiuesit theksuan se nëse përdorimi i ekranit prek kontaktet shoqërore në jetën reale, stërvitjen, ushqimin e shëndetshëm dhe gjumin, atëherë prindërit duhet të fillojnë të ndërhyjnë.

Për më tepër, prindërit duhet të marrin parasysh marrëdhënien e tyre me ekranet dhe të pyesin nëse është nën kontroll apo ndërhyn në funksionimin dhe aktivitetin normal të familjes./abcnews.al