Qetëson profesori serb: Më e keqja nga tërmetet ka kaluar

schedule12:34 - 28 Nëntor, 2019

schedule 12:34 - 28 Nëntor, 2019

Profesori serb Dragan Milovanovic tha për RTS, se tërmetet që pasuan tërmetin e mëngjesit të së martës në Shqipëri, kanë qetësuar tokën. Ai tha gjithashtu se tërmeti në Shqipëri është një tjetër shenjë që duhet të punojmë dhe të ndërtojmë siç duhet.

Profesori serb i Minierave dhe Gjeologjisë Dragan Milovanoviç tha për Radio televizionin shteteror serb RTS se tërmetet pasuese në rajon, pas tërmetit që ra në Shqipëri kanë qetësuar tokën.

Ky proces ka vazhduar për qindra miliona vjet, dhe ne jemi pjesë e një hapësire që shkon nga Alpet në Himalajet, me një pllakë afrikane poshtë nesh, tha ai, duke shtuar se është një hapësirë potencialisht e përshtatshme për tërmete dhe vullkane. Ai shtoi se kjo është një hapësirë për tërmete me intensitet mesatar, dhe deri tani ka treguar se priten tërmete të tilla. Ai tregoi se ato nuk ishin ciklike dhe se kjo nuk mund të parashikohej, dhe se ishte një proces që po ndodhte mbi njëqind kilometra, mijëra kilometra në gjatësi.

Ato janë vetëm blloqe të një pllake të madhe, theksoi Milovanoviç. Ai shtoi se këto tërmete në Shqipëri nuk ishin në një thellësi të madhe, në tetë dhe 12 kilometra.

Nëse është më i thellë, atëherë është me më pak intensitet, por nëse është më i thellë ai ka aftësinë të krijojë llavë gjatë procesit të tij, kështu që Etna mund të zgjohej përsëri. Ai tha se ka pasur një shpërthim të Etnës pesë ose gjashtë herë, por nuk ka pasur asnjë tërmet megjithatë.

Mesatarisht 1.500 tërmete “më të lehtë” ndodhin çdo vit në Serbi dhe vendi është në një zonë me intensitet mesatar. Ai theksoi se njerëzit flasin për tërmetet vetëm kur ato ndodhin.

“Tërmetet me intensitet të mesëm priten në këtë zonë, le të ndërtojmë shtëpi dhe ndërtesa që do t’i rezistojnë,” tha ai, duke theksuar se ndërgjegjësimi është i rëndësishëm. Ai tha se tërmeti në Shqipëri është një tjetër shenjë që duhet të punojmë dhe të ndërtojmë siç duhet. /abcnews.al