Pirja e kafesë mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes së Alzheimerit, pohojnë shkencëtarët

schedule08:53 - 11 Dhjetor, 2019

schedule 08:53 - 11 Dhjetor, 2019

Një studim i ri nga Instituti për Informim Shkencor mbi Kafenë ka zbuluar se pirja e kafesë mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të çrregullimeve neurodegjenerative.

Nëse dita juaj nis me një filxhan kafe, mund të mos jeni duke e ditur që po zvogëloni rrezikun e zhvillimit të sëmundjes së Alzheimerit.

Studiuesit, të udhëhequr nga Dr Elisabet Rothenberg, analizuan studimet e mëparshme duke parë rolin e komponentëve dietikë në zvogëlimin e rrezikut të çrregullimeve përfshirë sëmundjen e Alzheimerit (AD) dhe Parkinson (PD).

Analiza e tyre sugjeron që konsumimi më i lartë i kafesë jo vetëm që mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të shfaqjes së këtyre sëmundjeve, por edhe në lehtësimin e simptomave.

Në raportin e dhënë, Dr Rothenberg tha se: “Hulumtimet sugjerojnë që një konsumim më i lartë i kafesë dhe kafeinës, deri në 5 filxhanë kafe në ditë, mund të veprojnë si parandalues ​​në rrezikun e zhvillimit të çrregullimeve  neurodegjenerative, përfshirë Sëmundjen e Parkinsonit.”

Ndërsa arsyeja për këtë  mbetet e panjohur, studiuesit shpresojnë se studimet e reja do të inkurajojnë studime të mëtejshme për efektin e kafeinës.

Aktualisht asnjë trajtim kurativ nuk është në dispozicion, dhe për këtë arsye mënyra për të zvogëluar rrezikun e zhvillimit të këtyre çrregullimeve ose lehtësimin e simptomave është për t’u lavdëruar.

“Ekzistojnë gjithashtu disa studime interesante në lidhje me konsumin e kafesë që sugjerojnë se kafeina është potencialisht e dobishme në parandalimin e AD dhe PD.

“Sidoqoftë, është akoma shumë herët për të nxjerrë përfundime të forta në lidhje me marrëdhënien shkakësore midis faktorëve dietikë dhe rrezikut të zhvillimit të AD dhe PD sepse kërkohen kërkime të mëtejshme. “ /abcnews.al