Përse për Pitagorën dhe ndjekësit e tij ishte e ndaluar të hanin bizele?

schedule19:30 - 23 Qershor, 2019

schedule 19:30 - 23 Qershor, 2019

Është rregulli i tridhjetë e shtatë nga tridhjetë e nëntë “rregullat” e Pitagorës: mos hani bizele. Por pse filozofi dhe matematikani i njohur grek Pitagora ndiqte dhe impononte këtë?

Refuzimi për të ngrënë ato ishte pjesë e rrugës së pastrimit të ndjekur nga Pitagora (filozof grek që jetonte në fund të shekullit VI pes) dhe nga dishepujt e tij.

Simbolizmat. Në origjinën e ndalimit mund të ketë arsye praktike dhe simbolike: mund të jetë një masë paraprake kundër tyre (një formë serioze e anemisë e shkaktuar nga gëlltitja e bizeleveve), ose thjesht kjo perime u konsiderua e papastër.

Në fakt, bizelet kanë një bisht të lirë të nyjeve, dhe kjo e bëri atë të ndihej sikur ishte në kontakt me nëntokën e Hades: shpirtrat do të ktheheshin në Tokë nga bota tjetër, përmes lulëzimit të bizeleve. Jo rastësisht, bizelet u përdorën në ritualet e kultit të të vdekurve. Pitagoranëve u ishte ndaluar t’i preknin, dhe duket se vetë Pitagora, i ndjekur nga tiranët e Cilonit, preferonte ta kishin vrarë, sesa të kalonte në një fushë me bizele. /abcnews.al