Përplasja e papritur e asteroidit pengon astronomët në zbulimin e dëmeve planetare

schedule15:10 - 31 Janar, 2023

schedule 15:10 - 31 Janar, 2023

Zbulimi i një asteroidi me madhësinë e një kamioni të vogël transporti vetëm disa ditë para se të kalonte Tokën të enjten, megjithëse nuk përbënte asnjë kërcënim për njerëzit, nxjerr në pah një pikë të verbër në aftësinë tonë për të parashikuar ato që mund të shkaktojnë dëme, thonë astronomët.

NASA prej vitesh i ka dhënë prioritet zbulimit të asteroidëve shumë më të mëdhenj dhe më kërcënues ekzistencialisht se 2023 BU, shkëmbi i vogël hapësinor që reflektonte 2200 milje nga sipërfaqja e Tokës, më afër se disa satelitë. Nëse do të ishte nisur për në Tokë, ai do të ishte pluhurosur në atmosferë, me vetëm fragmente të vogla që mund të arrinin në tokë.

Por 2023 BU ndodhet në skajin më të vogël të një grupi me madhësi, asteroidë me diametër 5 deri në 50 metra, që përfshin edhe ata të mëdhenj sa një pishinë olimpike. Objektet me përmasa të tilla janë të vështira për t’u zbuluar derisa të enden shumë më afër Tokës, duke komplikuar çdo përpjekje për të përgatitur një që mund të ndikojë në një zonë të populluar.

Probabiliteti i një përplasjeje në Tokë nga një shkëmb hapësinor, i quajtur meteor kur hyn në atmosferë, i asaj diapazoni të madhësisë është mjaft i ulët, duke u shkallëzuar sipas madhësisë së asteroidit: një shkëmb 5 metra mund të synojë Tokën një herë në vit, dhe një shkëmb 50 metra një herë në një mijë vjet, sipas NASA-s./abcnews.al