Pak “gënjeshtra të bardha” nuk e dëmtojnë lidhjen, ekspertja tregon kur nuk bëhet fjalë për një mëkat

schedule12:42 - 20 Qershor, 2022

schedule 12:42 - 20 Qershor, 2022

Ndershmëria vërtet ndihmon për të zgjidhur shumë probleme dhe se në shumicën e rasteve vendimi më i mirë që mund të merrni është të jeni të sinqertë. Megjithatë, ndonjëherë nuk është kështu. Ekspertja Jessica Alderson thotë se arsyet pse njerëzit gënjejnë partnerët janë të shumta.

Ata variojnë nga pasiguria personale deri te shqetësimi për ndjenjat e palës tjetër.  Megjithëse mungesa e sinqeritetit nuk është i dëshirueshëm, fakti është se disa gjëra nuk kanë aq peshë dhe nuk përbëjnë një arsye të vlefshme për drama dhe debate të mëdha.

Një arsye tjetër e zakonshme për të shmangur të vërtetën është dëshira e dikujt për të kursyer ndjenjat negative të partnerit të dashur.  “Zakonisht ndodh kur ne kujdesemi thellë për dikë dhe kur duam ta mbrojmë atë nga një situatë e shëmtuar ose diçka e keqe që kemi bërë dhe e dimë se do t’i zhgënjejë,” shpjegoi ajo.

Natyrisht, të ashtuquajturat “gënjeshtra të bardha” nuk përfshijnë gënjeshtrat e thëna me qëllim të kontrollit, manipulimit ose mbulimit të mashtrimit, vjedhjes ose të ngjashme.  “Gënjeshtrat e rastësishme të pafajshme nuk janë gjë e keqe. Në fund të fundit, një mënyrë e mirë për të përcaktuar nëse një gënjeshtër është e pranueshme është nëse qëllimi pas saj është i pastër dhe nëse nuk ka pasoja afatgjata.

Për shembull, nëse partneri juaj po përpiqet t’ju blejë një dhuratë për ditëlindje që ai mendon se do t’ju pëlqejë, edhe nëse nuk ju pëlqen, është e pranueshme – madje edhe e dobishme në disa raste – të tregoni mirënjohje për dhuratën”, shpjegon Jessica./abcnews.al