Olsian Çela në konferencën e prokurorëve evropianë në Vjenë, miratohet deklarata që dënon agresionin rus

schedule10:22 - 13 Maj, 2022

schedule 10:22 - 13 Maj, 2022

Prokurori i Përgjithshëm, Olsian Çela ka marrë pjesë në konferencën e 13 të Rrjetit të Prokurorëve Evropianë (Nadal), që po zhvillohet në Vjenë, Austri.

Çështje kryesore e konferencës është bashkëpunimi mes Zyrës së Prokurorit Publik Evropian dhe prokurorive kombëtare. Kjo zyrë heton dhe ushtron ndjekjen penale për krime që kryhen kundër buxhetit të BE si mashtrimi, korrupsioni etj.

Krijimi i kësaj zyre përbën një hap të rëndësishëm përpara në krijimin e një zone të përbashkët të drejtësisë penale në Bashkimin Evropian. Prokurori i Përgjithshëm e vlerëson nisjen e bashkëpunimit me Zyrën e Prokurorit Publik Evropian si hap në rrugën e duhur në procesin e integrimit të vendit në BE.

Në konferencë u miratua edhe një deklaratë përmes së cilës u shpreh shqetësimi dhe solidariteti me Ukrainën dhe popullin ukrainas, si dhe u dënua agresioni rus dhe krimet e rënda që janë kryer atje.

Anëtarët e rrjetit u angazhuan që brenda kompetencave të tyre ligjore, të mbështesin autoritetet ukrainase në mbledhjen dhe sigurimin e provave si dhe në hetimin dhe ndjekjen penale të krimeve të rënda të kryera në kuadër të konfliktit të armatosur./abcnews.al/