Një muaj më parë trupi juaj do t’ju dërgojë këto shenja. Mos i injoroni!

schedule20:27 - 27 Nëntor, 2021

schedule 20:27 - 27 Nëntor, 2021

Në këtë artikull do të flasim për goditjet në tru, shenjat më të zakonshme paralajmëruese dhe si të mbroheni.

Para së gjithash, duhet të dini se ekzistojnë 2 lloje kryesore të goditjeve: ishemike dhe hemorragjike. Goditja ishemike është më e zakonshme dhe shkaktohet nga ngushtimi ose bllokimi i arterieve në tru, duke rezultuar në një reduktim të rëndë të rrjedhjes së gjakut.

Goditja hemorragjike është më pak e zakonshme dhe shkaktohet nga gjakderdhja në tru. A e dini se çfarë është një goditje në tru? Goditja në tru është dëmtimi i shkaktuar kur furnizimi me gjak në një zonë të trurit ndalon, dhe është shkaku numër 5 i vdekjes dhe shkaku kryesor i paaftësisë në Shtetet e Bashkuara.

Një goditje ndodh kur një enë gjaku që transporton oksigjen dhe lëndë ushqyese në tru bllokohet ose nga një mpiksje ose një këputje. Kur kjo ndodh, pjesa e trurit nuk mund të marrë gjakun (dhe oksigjenin) që i nevojitet, prandaj qelizat e trurit vdesin. Cilat janë efektet e një goditjeje në tru? Truri është një organ jashtëzakonisht kompleks që kontrollon funksione të ndryshme të trupit. Në një goditje, rrjedha e gjakut nuk mund të arrijë në zonën që kontrollon një funksion të caktuar të trupit, dhe kështu ajo pjesë e trupit nuk do të funksionojë siç duhet.

Është jashtëzakonisht e rëndësishme të identifikohen shenjat paralajmëruese të një goditjeje në tru dhe të kërkohet ndihmë mjekësore sa më shpejt të jetë e mundur për të zvogëluar rrezikun e dëmtimit serioz të trurit. Kjo mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të vdekjes ose paaftësisë dhe të përmirësojë shanset tona për shërim. Ekspertët thonë se shenjat dhe simptomat mund të ndryshojnë nga personi në person, në varësi të llojit të goditjes, pjesës së trurit të prekur dhe shkallës së dëmtimit./abcnews.al