Në kërkim prej 50 vitesh, studiuesit gjejnë prova të grimcave të pakapshme Odderon

schedule17:20 - 22 Mars, 2021

schedule 17:20 - 22 Mars, 2021

Për 50 vjet, komuniteti hulumtues po kërkon për të ashtuquajturën grimca Odderon. Tani, një grup kërkimor i përbërë nga suedez dhe hungarez ka zbuluar grimcën mitike me ndihmën e analizës së gjerë të të dhënave eksperimentale të kryer në Zvicër.

Në vitin 1973, dy fizikanë francezë të grimcave zbuluan se, sipas llogaritjeve të tyre, ekzistonte një kuazi-grimcë e panjohur më parë. Zbulimi ndezi një debat ndërkombëtar.

Grimca Odderon është ajo që formohet shkurtimisht kur protonet përplasen me energji të lartë dhe në disa raste nuk copëtohen, por kërcejnë nga njëra-tjetra dhe shpërndahen. Protonet përbëhen nga kuarkë dhe gluone, që shkurtimisht formojnë grimca Odderon dhe Pomeron.

Edhe tani një ekip kërkimor, që përfshin studiues nga Universiteti Lund, ka arritur të identifikojë Odderon në lidhje me një studim të avancuar të analizës së të dhënave në përshpejtuesin e grimcave CERN.

“Ky është një moment historik i fizikës së grimcave! Ndihet fantastike të kontribuoni në një kuptim të shtuar të materies; blloqet themelore të botës sonë”, thotë Roman Pasechnik, studiues i fizikës së grimcave në Universitetin Lund.

Përmes analizave të gjera të të dhënave të përplasjeve elastike proton-proton dhe proton-antiproton, studiuesit ishin në gjendje të nxirrnin grimcën e re. Analiza zgjati disa muaj, por më në fund dha rezultat.

“Ne kemi punuar me disa nga fizikantët më të mirë të grimcave në botë. Ata u habitën kur botuam rezultatet tona”, përfundon Roman Pasechnik. l.k/abcnews.al