Në cilën moshë duhet të testoheni për kancerin e gjirit?

schedule16:29 - 9 Tetor, 2021

schedule 16:29 - 9 Tetor, 2021

Një studim i publikuar në CANCER zbuloi se shqyrtimi i kancerit në moshën 40 vjeç mund të shkaktojë një ulje gati 40% të vdekjeve nga kanceri i gjirit. “Gratë dhe mjekët e tyre mund t’i përdorin këto gjetje për të testuar zgjedhjen se kur një grua duhet të testohet, por edhe sa shpesh bëhet mamografia,” u shpreh një nga studiuesit. Sigurisht që moshat ndryshojnë nëse ka një histori mjekësore në familje.

Kur duhet të kontrollohet një grua për kancer të gjirit?

Me të vërtetë nëse një grua nuk ka një histori të trashëgimisë, ajo duhet të fillojë mamografitë vjetore në moshën 40 vjeç. Nëse gruaja ka një histori ajo duhet të fillojë mamografitë 10 vjet para moshës së incidentit që ajo ka në familjen e saj. Kjo do të thotë, nëse nëna është e sëmurë në moshën 45 -vjeçare, vajza duhet të fillojë mamografitë parandaluese në moshën 35 -vjeçare. Deri atëherë, ajo duhet të bëjë një ekografi të gjirit çdo vit.

Sepse, natyrisht, 1 në 8 gra do të kenë kancer të gjirit në një moment të jetës së saj dhe numrat janë shumë të mëdhenj ne duhet të përcaktojmë se çfarë do të thotë histori familjare. Ku, atëherë, “historia e trashëgimisë”, ne diskutojmë dy raste me të cilat keni lidhje farefisnore të shkallës së parë dhe keni qenë të sëmurë para 50 vjetësh.

Kur tek gratë nën 40 vjeç ka një formacion të prekshëm që nuk është i dyshimtë dhe ka karaktere beninje, ekografia është më e mirë për diagnozën, sepse gjoksi është më i dendur në këto mosha dhe mamografia ka një rezolucion më të ulët.

Sapo të fillojnë mamografitë vjetore, gruaja duhet të vazhdojë t’i ketë ato çdo vit si një masë paraprake përgjithmonë, ose derisa të mbetet në gjendje të mirë fizike./abcnews.al