Në Beratin 2400-vjeçar shtëpitë muze po shemben

schedule13:47 - 15 Prill, 2018

schedule 13:47 - 15 Prill, 2018

Në Berat, shtëpitë muze duhet të ishin nën kujdesin e shtetit, për restaurim apo ndërhyrje më të forta me qëllim që ato të mos humbasin vlerën e tyre. Por kjo nuk po ndodh dhe shumë banesa në lagjet më të rëndësishme të qytetit po shemben.

Shtëpitë po rrënohen dhe pse janë pjesë e trashëgimisë botërore. Qindra vjeçare, por ato po humbin vlerën.

Berati i vjetër, lagja “Magalem” është ajo që UNESCO e quan ndërtesat vernakulare. Arkitekturë e ndërtuar për qëllime të funksionit banesor apo publik më shumë se sa për qëllime monumentale. Por sot situata është dëshpëruese.

Pronarët e këtyre apelojnë për ndihmë. Po iu bien muret, tavani, si dhe trarët e shtepisë. Disa nga ata i kanë nxjerrë në shitje apo kërkojnë t’i japin me qira. Disa janë larguar.

Në të gjithë qarkun e Beratit numërohen 490 monumente kulture, 107 prej tyre i përkasin kategorisë së parë dhe 383 kategorisë së dytë. Objektet i përkasin kulturave që kanë ndikuar në historinë e qytetit, nga lashtësia, te Mesjeta Bizantine, te komplekset e jashtëzakonshme otomane dhe deri te rrënojat e lëna pas nga koha e komunizmit./abcnews.al