Ndodh ndryshimi i madh, tashmë ka filluar edhe prodhimi

schedule11:30 - 2 Dhjetor, 2020

schedule 11:30 - 2 Dhjetor, 2020

Një ndryshim i madh ka ndodhur në industrinë e mishit. Së fundmi, mishi i prodhuar në bioraktorë pa vrarë kafshë mori miratimin e parë të shitjeve në botë nga Singapori. Sipas Guardian, ky zhvillim konsiderohet si një pikë kthese e madhe në industrinë e mishit.

E para kompani që mori këtë iniciativë është ‘Eat Just’ në Singapore, pasi ka kaluar miratimin e agjensisë së saj të sigurisë. Në këtë mënyrë, kompania tha se mund të hapë derën për një të ardhme ku mishi prodhohet pa vrarë kafshë.

Dhjetëra kompani në të gjithë botën zhvillojnë kulturë pule, viçi dhe mish derri. Qëllimi është të zvogëlohet ndikimi i blegtorisë industriale në ndryshimin e klimës dhe natyrën, duke siguruar një pastrim, pa ilaçe dhe pa kafshë.

Sipas raportit, aktualisht 130 milion pula theren për mish çdo ditë. 60 përqind e gjitarëve në botë janë bagëti, 36 përqind janë njerëz dhe vetëm 4 përqind janë kafshë të egra.

Produkti ‘Eat Just’ prodhohet në një bioreaktor 1200 litërsh dhe më pas kombinohet me përbërës bimorë. Produkti është shumë më i shtrenjtë se pula e zakonshme dhe do të shitet vetëm në një restorant në Singapor, por ‘Eat Just’ vëren se nëse përmasat e prodhimit rriten, ai do të bëhet më i lirë.

Qelizat që fillojnë procesin e prodhimit vijnë nga një bankë qelizash dhe nuk kërkojnë therjen e një pule sepse këto qeliza mund të merren nga kafshët e gjalla nga biopsitë. E gjithë përmbajtja e lëndëve ushqyese që u jepet qelizave në rritje merret nga bimët.

Kompania deklaroi se serumi me bazë bimore do të përdoret në linjën e saj të ardhshme të prodhimit, e cila nuk u gjet në Singapor dy vjet më parë kur filloi procesi i miratimit.

Prodhimi i mishit aktualisht sjell me vete nivele relativisht të larta të konsumit të energjisë dhe emetimeve të karbonit. Sidoqoftë, prodhuesit theksojnë se me rritjen e madhësisë së biznesit, emetimet e karbonit do të jenë shumë më të ulëta dhe se do të përdoren shumë më pak ujë dhe tokë krahasuar me mishin normal. l.k/abcnews.al