Mjeku imunolog: Pse imuniteti i shqiptarëve mund ta kalojë më lehtë koronavirusin

schedule17:17 / 11/03/2020

Mjeku imunolog Genc Sulcebe është shprehur se është e rëndësishme që për parandalimin e përhapjes së koronavirusit qytetarët një rëndësi të veçantë duhet ti kushtojnë higjenës personale dhe dizinfektimit.

Ndër të tjera nga studio e ABC News, mejku ka deklaruar se nëse një person ndien shqetësime shëndetsore në atë moment është e rëndësishme që ai të qëndrojë në shtëpi dhe të kujdeset për veten, pijet e ngrohta janë një element që secili duhet të përdore.

Sipas mjekut pacientët duhet të drejtohen në spitale vetëm në momentin që kanë shqetësime të mëdha shëndetsore duke filluar nga vështirësia në frymëmarrje që mund të marrin ndihmë nga mjekët ndërsa në lidhje me pjesën tjetër dhe në spital nuk mund të përdoret asnjë medikament tjetër specifik.

Pjesë nga biseda:

Padyshim, është një ndryshueshmeri e përgjigjes imunitare është e domosdoshme për mbijetesën e specias, Nese na dilte një deshmitar

Koronavirusi jep një vdekshmëri të paktën e 1% të atyre personave që janë të infektyuar. Sarsi ka qenë rreth 10 % vdekshmeri ndërsa kroonavirusi ka një vdekshmeri të ulët. Ndërkohë që ka patalogji të tjera që kanë një vdekshmëri më të lartë. Një sëmundje e vetë izoluar dhe duhet të themi se nuk duhet të kemi aq frikë pasi çdo gjë mund të shkohet drejt kufizimit. Nëse ne arrijmë kufizimin e popullatës për të mos jua ngjitur të tjerëve. Ne nuk mund të themi dot se shqiptarët janë imunilog. Nga pikpamja imune gjenetike mund të thuhesh se ne jemi bashkë me popullatën e Ballkanit jugor si maqedonasit dhe grekët me të cilët kemi pikëpamje të përbashkët në gene. Jemi komshi përsa i përket rezistencës. Ne Kosovë kemi pak, raste në serbi po ashtu, në Lombardi kemi shumë pak shqiptarët. Kemi popullatë të re.  Ndërsa popullatat urbane shqiptare kanë ardhur vonë nga zonat rurale dhe kanë qenë më në kontakt me këto viruse pasi këto janë vitruse që vijnë nga kafshët dhe ky nivel i lartë i popullsisë rurale e bën më imune popullsinë tonë. Ndofta nuk kemi qenë dhe aq steril sa Evropa Perëndimore dhe kjo mund të ketë dhe anët pozitive të saj duke na bërë më imun.

Ka mendime të ndryshme është ose jo grip, vetë mendimet shkencore të shkencëtare. Një miktobiolog ka thënë se ngjan më shumë me HIV.Çfarë mund të themi?

Është virus me ARN por, nuk ka lidhje me HIV, pasi kjo është komplet strukturë tjetër është një virus që është i padh nuk rri në ajër, është vetëm nga spërklat dhe kur ato bie poshtë qëndrojnë në mjedis që shkatërrohen nga nxëhtesia dhe dizifektuesit. Është një virus që fatmirësisht moshat e reja dhe fëmijët i prek shumë pak.

Çfarë do e forconte imunitetin në kushtet aktuale në mungesë të një ilaçi specifik?

Në kushtet aktuale me dizifektim, kinezët për kurim kanë përdorur antiviralë. Është një virus që nuk e duron temperaturen, përdorimin e nxehtësisë, pijet e ngrohta dhe të nxehta ju bëjnë sa më mirë. Medikamentet nuk ka ndonjë specifik pasi ka shumë pak kohë për të bërë studime, njerëzit duhet që të vëtëizolohen. Vetëm në rast se do të kemi probleme me frymëmarrjen atëherë do ju drejtohemi mjekëve. Nuk ka mjekimeve specifike, dhe mjeku do ju japë një serum një brufen një paracetamol. Shtrimi në spital për mua do të ishte i nevojshëm vetëm në rastin kur ne kemi probleme me frymëmarrjen dhe në rastim më ekstrem për të marrë ventilim. Nesë kemi dhimbje trupi është e rëndësishme që të rrimë në shtëpi e të marrim vitaminën C. Me përjashtim për këtë është për ato grupe që kanë probleme. /abcnews.al

schedule17:17 / 11/03/2020