Miliarda dollarë përmbytin bankat turke, çuditet edhe “Bloomberg”

schedule14:21 - 13 Shtator, 2022

schedule 14:21 - 13 Shtator, 2022

Mediat e huaja po përpiqet të hedhë dritë mbi fenomenin e rritjes së flukseve hyrëse të parave me origjinë të panjohur në Turqi. Bloomberg e nis artikullin e tij me titull ” Flukset misterioze të parave ndihmojnë Turqinë në zgjerimin e hendekut të huaj në financa “.

Artikulli i Bloomberg thekson se flukset misterioze të parave në Turqi kanë arritur nivele të reja rekord, duke u rritur me 5.5 miliardë dollarë vetëm në muajin korrik, duke e çuar totalin për 7 muajt e parë të 2022 në 24.4 miliardë dollarë.

Në të kaluarën, Banka Qendrore e Turqisë ka sqaruar se flukset e parave misterioze janë për shkak të depozitave të reja të turqve, të cilët kishin kursyer asete likuide ose në lira turke ose – për shkak të të ardhurave nga turizmi – në valutë të huaj.

Por sipas ekonomistit turk Haluk Burumcekci , ndërkohë që është e arsyeshme të shihet një përqindje e hyrjeve të kapitalit me origjinë të panjohur, rritja e vazhdueshme e këtyre flukseve në ekonominë turke këtë vit përbën një “problem”.

Të ardhurat nga turizmi nuk mjaftojnë për të justifikuar rritje të tilla të flukseve monetare, pasi të ardhurat nga aktiviteti turistik ishin 4.5 miliardë dollarë në korrik dhe 16.4 miliardë dollarë në periudhën janar-korrik.

Këto të ardhura korrespondojnë me 70% të të hyrave të regjistruara me origjinë të panjohur. Theksohet se pas pushtimit rus të Ukrainës, deficiti buxhetor i Turqisë po zgjerohet dhe ka arritur në 4 miliardë dollarë në korrik, duke tejkaluar vlerësimet prej 3.7 miliardë dollarësh dhe mbulimi i këtij deficiti është një sfidë për Rexhep Tajip Erdoganin. Kjo është diçka që duhet të menaxhohet dhe inflacioni arrin nivelet 80% .

Bloomberg thekson , se flukset hyrëse misterioze të kapitalit po e ndihmojnë Bankën Qendrore të mbajë lirën turke relativisht të qëndrueshme. /abcnews.al/