“Më të sofistikuarat të zbuluara ndonjëherë”, sekuestrohen 4 milionë euro false

schedule20:09 - 6 Tetor, 2022

schedule 20:09 - 6 Tetor, 2022

Më 21 shtator 2022, Europol mbështeti Policinë Kombëtare Spanjolle (Policía Nacional) dhe Policinë e Katalonjës (Los Mossos d’Esquadra) për të çmontuar një grup krimi të organizuar të përfshirë në prodhimin dhe shpërndarjen e kartëmonedhave të falsifikuara euro.

Ndërhyrja e policisë përfshiu gjithashtu Brigadën e Hetimit të Bankës së Spanjës, njësi mbështetëse nga Këshilli i Përgjithshëm i Gjyqësorit (Consejo General del Poder Judicial) dhe agjentë nga Njësitë Kundër Trazirave (Unidades de Intervención Policial) për të lehtësuar aksesin dhe për të siguruar zonën.

Njësitë e qenit u vendosën gjithashtu për të zbuluar kartëmonedha të falsifikuara.

Dita e aksionit çoi në:

  • 9 kontrolle në Alicante, Barcelona, ​​Malaga dhe Valencia;
  • 12 persona të arrestuar;
  • u çmontua një shtypshkronjë klandestine;
  • sekuestrimin e mëposhtëm: 4.3 milionë euro kartëmonedha false 500 euro të cilësisë së lartë dhe një sasi e madhe pajisjesh (disa makina shtypi, një makinë izoluese, një makinë stampimi të nxehtë dhe lëndë të para).

Falsifikuesit po përdornin teknologjinë e nivelit të lartë për të prodhuar kartëmonedha euro të falsifikuara, në ato që konsiderohen të jenë disa nga falsifikimet më të sofistikuara të zbuluara ndonjëherë në BE.

Dizajni i avancuar teknologjik dhe gjendja e mirë e falsifikimeve i bëjnë këto falsifikimet më të rrezikshme të prodhuara në BE në vitet e fundit.

Hetuesit identifikuan të dyshuarin kryesor si një individ të njohur tashmë nga autoritetet, i arrestuar për aktivitete të ngjashme kriminale në vitin 2009.

Megjithëse këto kartëmonedha të falsifikuara ishin të cilësisë më të lartë, ato kishin karakteristika të ngjashme me ato të falsifikuara të prodhuara në vitin 2009. Kjo është ajo që i bëri autoritetet të lidhin falsifikimet me të njëjtin të dyshuar.

Në vitin 2021, Policia e Katalonjës gjeti një çantë me rreth 4 milionë euro false me prerje 500 euro.

Qendra e Analizës së Bankës së Spanjës konfirmoi se falsifikimet ishin të njëjta me ato nga grupi më i fundit i falsifikimit.

Hetuesit vlerësojnë se në vetëm tre muaj rrjeti kriminal ka prerë mbi 8 milionë euro në këtë shtypshkronjë klandestine, e cila u çmontua në shtator.

Anëtarët e rrjetit kriminal kishin funksione të ndryshme, që nga furnizimi me lëndë të parë, kryesisht nga Kina, deri te menaxhimi i pajisjeve të printimit.

Paratë e rreme përdoreshin për aktivitete të ndryshme kriminale, përfshirë trafikun e drogës. /Abcnews.al/