Ky lloj kanceri është në rritje tek të rinjtë, shkencëtarët nuk e dinë arsyen

schedule13:21 - 24 Mars, 2023

schedule 13:21 - 24 Mars, 2023

Lloji vdekjeprurës i kancerit është në rritje tek të rriturit e rinj në Kanada dhe Amerikë, sipas të dhënave të reja nga Shoqata Amerikane e Kancerit.

Shkalla e kancerit të zorrës së trashë në pacientët më të rinj se 50 vjeç është rritur me dy për qind midis 2011 dhe 2019, por mjekët ende nuk e dinë arsyen e saktë.

“Ne e dimë se normat e këtij lloji të kancerit po rriten tek të rinjtë,” tha Rebecca Segal, autorja kryesore e studimit të ri mbi kancerin kolorektal nga Shoqata Amerikane e Kancerit.

Rritje në të dy gjinitë

Një studim i vitit 2019 i shkallës së kancerit kolorektal midis të rriturve kanadezë zbuloi se sëmundja është në rritje në të dy gjinitë, me shkallën e diagnozës pak më të lartë tek gratë.

“Incidenca e kancerit të zorrës së trashë te të rriturit e rinj u rrit nga viti 2006 në 2015 tek meshkujt me një ndryshim në përqindje vjetore prej 3,47% dhe nga viti 2010 në 2015 tek femrat me një ndryshim në përqindje vjetore prej 4,45%,” shkruajnë autorët e studimit. Në maj, Shoqata Kanadeze e Kancerit priste që kanceri kolorektal të ishte kanceri i katërt më i shpeshtë i diagnostikuar në mesin e kanadezëve në vitin 2022.

Çfarë mund ta përkeqësojë kancerin kolorektal?

Ushqimi jo i shëndetshëm, mungesa e aktivitetit fizik, si dhe pirja e duhanit dhe konsumimi i alkoolit, mund të jenë disa nga arsyet pse mjekët po shohin gjithnjë e më shumë njerëz të rinj me kancer kolorektal, sipas Elizabeth Holmes nga Shoqata Kanadeze e Kancerit. Qëndrimi i shëndetshëm është mënyra më e mirë për të shmangur kancerin kolorektal, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Ju mund ta zvogëloni rrezikun duke “rritur aktivitetin fizik, duke mbajtur një peshë të shëndetshme, duke kufizuar konsumimin e alkoolit dhe duke shmangur duhanin”./abcnews.al