Kjo fjalë mund të prishë marrëdhënien tuaj, pohojnë psikologët

schedule21:05 - 24 Qershor, 2021

schedule 21:05 - 24 Qershor, 2021

Keni shumë kohë për lidhjen tuaj çdo ditë. Ju tregoni vlerësim dhe mirënjohje për veprime të vogla dashurie, lini mënjanë celularin tuaj për të qenë i pranishëm kur është e nevojshme, përpiqeni dhe luftoni që të qëndroni sa më mirë.

Sidoqoftë, marrëdhëniet kërkojnë shumë punë dhe nëse doni të keni sukses, duhet të keni kujdes për fjalët që përdorni, thonë ekspertët.

Në fakt, ekziston një fjalë e veçantë që mund të shkatërrojë përpjekjet tuaja në lidhje me lidhjen tuaj. Kush është ajo? “Duhet”.

“Shoh shumë çifte që kapen në grackën” duhet”. “Kjo vjen nga rregullat dhe kriteret e brendshme të secilit, të cilat janë në kundërshtim me ato të personit tjetër në marrëdhënie”, thotë këshilltari i marrëdhënieve, Dr. Lauren Cook.

E njëjta gjë vlen edhe për “nuk duhet”. Merrni parasysh, për shembull, frazën: “Ju nuk duhet të kaloni aq shumë kohë duke luajtur lojëra celular” ose “duhet të përpiqeni më shumë”.

Sepse kjo fjalë mund të jetë problematike

Sipas psikologut Dr. Jeffrey Bernstein, “duhet” ose “duhet” dhe “nuk duhet” ose “nuk duhet” të shkaktojë energji negative dhe me kalimin e kohës përfundon duke u bërë toksike në rrugën e përbashkët të çiftit, shkruan abcnews.al.

Kur një partner i thotë tjetrit se çfarë të bëjë ose çfarë nuk duhet të bëjë, ai e vë veten në një pozitë të fuqisë dhe i dërgon mesazh tjetrit se ai është superior“, shpjegon këshilltari i marrëdhënieve. Mund të duket e vogël dhe e pakuptimtë, por përdorimi i tij i shpeshtë zvogëlon vetëbesimin në marrëdhënie dhe e shkatërron atë.

Çfarë mund të thuash në vend?

Nëse shqetësoheni për diçka që partneri juaj bëri, përpiquni të jeni më pak i befasishëm dhe thoni “Unë do ta dëshiroja atë” ose “Unë do ta doja atë”. Në vend që të thoni, për shembull, “Duhet të kuptoni se çfarë dua të them”, thoni: “Do të doja nëse do të përpiqesh të më kuptonit më mirë”, ose në vend të “Ju nuk duhet të vozisni kaq shpejt”, thoni: “Ju mund të vozisni më ngadalë , ju jeni të mirëpritur; “.

Ky është një ndryshim i vogël për Dr. Bernstein, e cila ndihmon në zvogëlimin e sikletit midis anëtarëve të çiftit. “Gjetja e kohës për t’u përqëndruar në atë që po thoni, zvogëlimi i mendimeve që ju shkaktojnë emocione dhe tensione negative dhe ndryshimi i tyre do të përmirësojë shumë marrëdhënien dhe komunikimin tuaj me partnerin tuaj.”/abcnews.al