Kjo është zgjidhja për ata që nuk kanë kohë të bëjnë ushtrime

schedule19:59 - 22 Qershor, 2021

schedule 19:59 - 22 Qershor, 2021

Një sugjerim i shkëlqyer për ata që nuk synojnë të regjistrohen në palestër, por duan të korrin përfitimet e ushtrimeve fizike.

Pak më parë kemi folur për ecjen, pra ecjen intensive që duket si vrapim dhe që ka përfitime të jashtëzakonshme për shëndetin dhe palestrën. Një studim i ri nga Australia e konfirmon këtë. Informohuni më poshtë:

Ushtrimet me intensitet të lartë në jetën e përditshme mund të jenë çelësi për përmirësimin e shëndetit të të moshuarve, mbipeshë dhe pa kohë, sipas një ekipi ndërkombëtar kërkimesh të udhëhequr nga profesori i Universitetit të Sidnei, Charles Perkins.

Nga larja e makinës deri tek ngjitja e shkallëve dhe kryerja e blerjeve ditore ose shkuarja në punë në këmbë, përpiquni të bëni gjithçka shpejt, me intensitet të lartë. Ky aktivitet fizik i rastësishëm është jashtëzakonisht i dobishëm për trupin dhe veçanërisht për zemrën, çon në uljen e shpejtë të kalorive dhe ndërton qëndrueshmëri.

Studimi u botua së fundmi në Revistën Britanike të Mjekësisë Sportive, ku Profesori dhe kolegët argumentojnë se kur shohim ndryshimet në aftësinë fizike nga mosha, seksi dhe pesha, shumë funksione të përditshme mund të klasifikohen si aktivitet fizik me intensitet të lartë. Bërja e një distancë prej 500 metrash çdo ditë nga stacioni i metrosë në punën tuaj nuk është një ushtrim me intensitet të lartë. Por të bësh të njëjtën gjë me ecjen e shpejtë është!

“Ekzistojnë shumë të dhëna kërkimore që konfirmojnë se çdo lloj ushtrimi me intensitet të lartë, pavarësisht nga kohëzgjatja dhe numri i përsëritjeve, është një nga mënyrat më efektive për të përmirësuar shpejt gjendjen fizike dhe shëndetin kardiovaskular”, thekson Profesori.

Studiuesit thonë se përfitime të konsiderueshme shëndetësore mund të arrihen duke pasur tre deri në pesë seanca të shkurtra pune, me intensitet të lartë në ditë. Kjo qasje është një zgjidhje e shkëlqyer për ata që e kanë shumë të vështirë të fillojnë dhe ndjekin një program ushtrimor. E vetmja gjë që u nevojitet është të shpejtojnë rutinën e tyre të përditshme. Oh, edhe diçka tjetër, përdorni shkallët në metro dhe lini ashensorët dhe shkallët lëvizëse për ata që me të vërtetë e kanë të vështirë.

Sigurisht, ka kundërshtime për sa më sipër. Një psikolog mund të argumentojë se e gjithë ky nxitim është stresues, ndërsa tjetri që i gjithë ky mentalitet është tipik i japonezëve./abcnews.al