Kërkohet status special për zonën e Sanxhakut

schedule13:20 - 10 Qershor, 2019

schedule 13:20 - 10 Qershor, 2019

Autoriteteve shtetërore të Malit të Zi dhe Serbisë u është kërkuar që të vendosin një status special për zonën e Sanxhakut, e cila shtrihet në territoret e të dy vendeve. Kërkesa është bërë nga Këshilli Kombëtar Boshnjak, me seli në Novi Pazar.

Këshilli Kombëtar Boshnjak me seli në Novi Pazar, ka kërkuar të hënën nga organet shtetërore të Serbisë dhe Malit të Zi status special për zonën e Sanxhakut që shtrihet në territoret e të dyja vendeve.

Në kërkesë e adresuar presidentëve, kryeministrave dhe kryeparlamentarëve të Serbisë e Malit të Zi ndër të tjera theksohet se vendosja e statusit special për Sanxhakun, në bazë të nismës për zgjidhjen e statusit të boshnjakëve dhe të zonës së Sanxhakut do të ishte një mekanizëm i qëndrueshëm  i cili ka për t’ju siguruar boshnjakëve atë që ky Këshill e quan ekzistencë politike dhe zhvillim të papenguar shoqëror e ekonomik: “Çmojmë të theksojmë sidomos se statusi special i Sanxhakut, si bashkësi territoriale politike, garanton barazinë dhe konstitutshmërinë e të gjithë popujve të Sanxhakut – shqiptarëve, boshnjakëve, malazezëve dhe serbëve”-  theksohet në njoftimin e Këshilli Kombëtar Boshnjak me kërkesë për hapjen e dialogut për këtë çështje me qëllim “të ndërtimit të një shoqërie  të lirë shumë-nacionale, shumë-kulturore, shumë-konfesionale dhe de demokratike të  shanseve të barabarta për të gjithë”,– transmeton TV Klan Macedonia.

Rrjedhimisht në tetor të vitit 1991, në organizim të Këshillit Kombëtar Boshnjak  me seli në Novi Pazar u organizua një referendum  për autonominë politike dhe territoriale të Sanxhakut të cilin regjimi i atëhershëm e cilësoi si të jashtëligjshëm./ABC News Albania 24/7