Ja si ndryshon truri i grave, pasi lindin fëmijë!

schedule16:02 - 28 Janar, 2021

schedule 16:02 - 28 Janar, 2021

Ka shumë ndryshime që ndodhin në trupin e një nëne të re pas lindjes. Ngjyra dhe struktura e tyre e flokëve mund të bëhen të ndryshme, ushqimet që ata dikur i donin papritmas mund të fillojnë të marrin shije të neveritshme, etj. Dhe së bashku me trupin, truri gjithashtu pëson disa ndryshime.

Truri juaj është i “përmbytur” me hormone të mira.

Pasi gratë lindën, ata kaluan kohë me foshnjat e tyre dhe studiuesit analizuan sesi truri i tyre reagon ndaj këtij bashkëveprimi, veçanërisht ndaj britmave dhe buzëqeshjeve të foshnjave të tyre. Kur një nënë e re sheh fëmijën e saj duke buzëqeshur ose qeshur, truri i saj merr një numër të madh të kimikateve që e bëjnë atë të ndihet mirë.

Për shembull, qysh gjatë shtatzënisë, ajo fillon të marrë doza të oksitocinës, “hormonit të dashurisë” dhe dopaminës, hormonit të shpërblimit. Studiuesit thonë se kjo e bën një nënë të re të kuptojë nevojat e foshnjës së saj dhe t’i përgjigjet më mirë atyre. Ndërsa ushqehet me gji, gratë gjithashtu përmbyten me oksitocinë, e cila i ndihmon ato të lidhen me foshnjën.

Lënda juaj gri zvogëlohet, por nuk është për t’u shqetësuar.

Lënda gri është përgjegjëse për shikimin, dëgjimin, përpunimin e kujtimeve dhe emocioneve, vendimmarrjen dhe aftësinë për të bashkëvepruar me të tjerët. Studimet kanë treguar se lënda gri në disa zona të trurit të nënave të reja bëhet më e vogël dhe ky ndryshim qëndron deri në 2 vjet pasi të lindin. Humbja e lëndës gri mund të tingëllojë keq, por studiuesit në fakt kanë vërejtur se për shkak të kësaj, nënat janë në gjendje të ndjehen më të lidhura me foshnjat e tyre, dhe ata gjithashtu ndiejnë më pak emocione negative ndaj tyre.

Kujtesa juaj është po aq e mirë sa më parë.

Disa gra pohojnë se kujtesa e tyre u përkeqësua pas lindjes dhe se shpesh i harrojnë gjërat. Sidoqoftë, sipas hulumtimit, nuk ka asgjë për t’u shqetësuar. Aftësitë njohëse të grave nuk bien pas lindjes. Harresa mund të shpjegohet me faktin se truri i një nëne të re është më i përqendruar në nevojat e foshnjës dhe detyrat që lidhen me to. Dhe për shkak se një i porsalindur kërkon shumë kohë dhe vëmendje, është e kuptueshme që gjërat më pak të rëndësishme vihen në paln të dytë./e.b-abcnews.al