Ishulli që shfuqizoi kohën

schedule17:35 - 20 Qershor, 2022

schedule 17:35 - 20 Qershor, 2022

A nuk do të dëshironit që këto ditë vere të zgjasin përgjithmonë? Një ishull në Norvegjinë veriore po bën fushatë për ta bërë këtë.

Më 14 qershor 2019, kërkesa e banorëve të ishullit Somaroi për t’u bërë “zona e parë pa kohë” në botë u paraqit në parlamentin norvegjez.

Në këtë ishull Arktik, dita zgjat më shumë se dy muaj, pasi dielli nuk perëndon nga 18 maji deri më 26 korrik.

Sipas CNN, vendasit të cilët kanë kaluar një natë të gjatë nga nëntori në janar, priren të shfrytëzojnë sa më shumë këto dy muaj nën diell. Edhe këtë e bëjnë pa i kushtuar shumë vëmendje orës.

“Ka rreze dielli të vazhdueshme dhe ne operojmë mbi këtë bazë. Në orën 2 të mëngjesit, siç e quajnë të tjerët mesi i natës, mund të shihni fëmijë duke luajtur futboll, njerëz që lyejnë shtëpinë e tyre ose kositin lëndinë dhe adoleshentët duke notuar”, tha një vendas në rrjetin amerikan.

“Për shumë prej nesh, ta kesh atë me shkrim do të thotë thjesht të zyrtarizosh diçka që kemi bërë për breza,” shtoi ai.

Çfarë po kërkojnë?

Ajo që Somaroët donin të arrinin ishte të çliroheshin nga orët tradicionale të punës dhe të ishin më fleksibël në orët e punës dhe të shkollës. Peshkimi dhe turizmi janë aktivitetet kryesore të ishullit, i cili ka një popullsi prej pak më shumë se 300 njerëz.

Sigurisht, fushata e Somaroy për t’u bërë një “zonë e lirë me kohë” u motivua kryesisht nga turizmi. Kërkesa e banorëve vendas drejtuar parlamentit ishte rasti për një valë botimesh që reklamonin këtë pjesë të Norvegjisë në mbarë botën.

Pavarësisht nëse është zyrtare apo jo, megjithatë, Somaroi është vendi që koha e ka harruar. Udhëtari e kupton këtë që në momentin kur shkel në ishull.

Sepse ura që e lidh me kontinentin nuk është e mbushur me dry por me orë të lëna nga vizitorët./abcnews.al