Indeksi i demokracisë, The Economist: Shqipëria renditet në vendin e 64

schedule22:16 - 2 Shkurt, 2023

schedule 22:16 - 2 Shkurt, 2023

Shqipëria ka përmirësuar indeksin e demokracisë në vitin 2022.Raporti i sapopublikuar i “The Economist’ e rendit Shqipërinë në vendin e 64 duke u përmirësuar me 4 pozicione në raport me vitin 2021.Mali i Zi dhe Shqipëria regjistrojnë përmirësimet më të mëdha në Indeksin e Demokracisë gjatë vitit që lamë pas.

Në raportin e The Economist vërehet se Serbia ka pësuar një përkeqësim duke zbritur në vendin e 68,Maqedonia është përmirësuar me një pikë, duke u ngjitur në vendin e 71 ndërsa .Bosnje –Hercegovina është vendi me pozicionimin më të keq përsa i përket indeksit të demokracisë duke qëndruar në vendin e 97.

Vlerësimin më të lartë në indeksin e demokracisë për vitin 2022 Shqipëria e ka shënuar në treguesin e lirive civile me 7.35 pikë.Treguesi i dytë renditet procesi zgjedhor dhe pluralizmi, i ndjekur nga funksionimi i qeverisë dhe kultura politike.

Ndërkohë që treguesi me rezultatin më të dobët është ai i pjesëmarrjes politike, me vetëm 5 pikë.

vendi ynë rezulton gjatë vitit 2022 në grupin e dytë të vendeve të ashtuquajtura demokraci me probleme ku zgjedhjet janë të lira dhe ka të drejta civile, por ka probleme si liria e medias .
Raporti i The Economist vlerëson gjendjen e demokracisë në 167 vende në bazë të pesë treguesve./abcnews.al/