Identifikohet në copën antike të qeramikës, shkrimi më i vjetër i gjetur në Izrael

schedule11:35 - 17 Prill, 2021

schedule 11:35 - 17 Prill, 2021

Një ekip studiuesish nga Akademia e Shkencave e Austrisë, Institutit Arkeologjik austriak dhe Institutit të Arkeologjisë i Universitetit Hebre të Jerusalemit, kanë identifikuar një pjesë të shkrimit në një copë të thyer qeramike të zbuluar më 2018 në zonën arkeologjike Lachish, si pjesa më e vjetër e shkrimit e gjetur në Izrael.

Më 2018 kur arkeologët gjetën një copë qeramike me disa shkrime në të, nuk e dinin se ai do ta përfaqësonte shkrimin më të vjetër në Izrael.

Studimi tregon se copa ishte rreth 3,500 vjet e vjetër dhe disa nga shkronjat duket se kanë formën e shkronjave të alfabetit hebre, daled, ayin dhe bet, të cilat kur bashkohen formojnë fjalën “eved” që në hebraisht nënkupton skllav./abcnews.al