Historia e kryeqytetit më të çuditshëm në botë

schedule10:02 - 6 Shtator, 2022

schedule 10:02 - 6 Shtator, 2022

Nga Joao Pedro Fernandes, History of Yesterday

Në shumicën e vendeve, kryeqyteti është qyteti më i populluar. Megjithatë, nuk është gjithmonë kështu: merrni si shembull Uashington DC (qyteti i 20-të më i populluar në SHBA) ose Brasilia (qyteti i tretë më i populluar brazilian).

Ashtu si Uashington dhe Brasilia, Ngerulmud u ndërtuan nga e para. Qëllimi i tij ishte të strehonte selinë e qeverisë së Palau, një komb i vogël ishull 900 km në lindje të Filipineve, me një popullsi prej më pak se 18000 njerëz.

Meqenëse vendi ka vetëm një qytet të madh – Koror,  i cili ka stadiumin kombëtar, muzeun dhe rreth 60% të popullsisë së vendit, do të kishte kuptim që të bëhej edhe kryeqytet.

Megjithatë, në ratifikimin e Kushtetutës të vitit 1979, përfaqësuesit ranë dakord të formonin qeverinë e vendit në një ishull tjetër – Badeldaob  ishulli më i madh në Palau, raporton abcnews.al.

Dhe kështu, lindi Ngerulmud. Ndërtimi i kompleksit masiv të ndërtesave qeveritare u planifikua për herë të parë në vitin 1986, por për shkak të mungesës së fondeve dhe stafit, progresi nuk ekzistonte.

Ndërtimi filloi pasi Palau iu dha një hua prej 20 milionë dollarë nga Tajvani në fillim të viteve 2000, dhe ndërtimi përfundoi në 2006. Ndërsa përpiqeshin të shmangnin përqëndrimin e  pushtetit në një vend, ata ndërtuan Kongresin, Gjykatën Supreme dhe qeverinë e tyre.

Ndërtesa Legjislative (Kongresi) është e pozicionuar në Krahun Qendror, me ndërtesën Ekzekutive (Presidenti dhe Kabineti) në Perëndim dhe Ndërtesa e Gjyqësorit (Gjykata e Lartë) në Lindje.

Kompleksi prej 45 milionë dollarësh u zbulua në tetor të vitit 2006, me mbi 5000 njerëz të pranishëm. Zyrtarët qeveritarë i zhvendosën zyrat e tyre nga Koror në Ngerulmud. Ndërtesat, të modeluara sipas Kapitolit të Shteteve të Bashkuara (SHBA), ishin të papërshtatshme për klimën tropikale të Palau-s, me nivele të larta lagështie dhe temperatura të larta gjatë gjithë vitit.

Në vitin 2013, një problem në sistemin e ventilimit shkaktoi probleme me mykun që sëmuri punëtorët dhe kompleksi u mbyll.

Fakte të tjera

Në prill të vitit 2013, posta e tyre u mbyll përgjithmonë si pjesë e masave për uljen e kostove, më pak se dy vite pasi u krijua me një rezolutë të Kongresit.

Ngerulmud është vendbanimi i vetëm në Palau me kodin e tij ZIP (96939). Pjesa tjetër e Palau-t përdor 96940, të dyja të udhëhequra nga USPS (Shërbimi Postar i Shteteve të Bashkuara).

Ky pakt garanton vullnetin e lirë të të dy qeverive, me SHBA-në që ofron mbrojtje, financim dhe akses në shërbimet sociale, si shërbimi postar.

Nga ana tjetër, ushtria amerikane ka akses në ishujt dhe ujërat e tyre territoriale, duke ndihmuar në mbajtjen e ambicieve detare të Kinës në gji.

Kongresi quhet Olbiil Era Kelulau ose “Shtëpia e vendimeve të heshtura”. Në vend që të debatojnë apo të bërtasin, shefat japin mesazhe dhe zhvillojnë negociata përmes lajmëtarëve, duke ruajtur një atmosferë të qetë.

/abcnews.al