Guvernatori i BSH: Ekonomia do të vijoj rritjen  

schedule19:05 - 6 Shkurt, 2019

schedule 19:05 - 6 Shkurt, 2019

Ekonomia do të vijojë rritjen. Parashikimi vjen nga Guvernatori i Bankës së Shqipërisë Gent Sejko sipas të cilit pritet rritje e punësimit dhe nivelit të kredisë.

Banka e Shqipërisë ka një skenar optimist sa i përket rritjes eknomike të vendit. Këtë e bëri të ditur Guvernatori Gent Sejko, pas mbledhjes së Këshillit Mbikqyrës.  Ai njoftoi gjithashtu se norma bazë e interesit mbetet e pandryshuar në 1%.

Sejko: “Ekonomia do të rritet tre vitet e ardhshme, punësimi gjithashtu”.  

Nxitur nga konsumi, eksportet dhe prodhimi i energjisë ekonomia shqiptare u rrit me 4.25% tre mujorin e tretë të vitit të shkuar. Kjo rritje sipas Guvernatorit të Bankës së Shqipërisë vijoji dhe në tremujorin e katërt, por me ritëm më të ngadaltë.

Sa i përket kursit të këmbimit Sejko pohoi se leku do të vijojë të mbiçmohet ndaj valutës edhe gjysmën e dytë të vitit.

Sejko: “Efekti i mbiçmimit të lekut do të jetë i pranishëm edhe gjatë 6 muajve të parë të 2019, por do të shuhet në pjesën e dytë të vitit”.

Sipas Guvernatorit bankat po karakterizohen nga nivele të mira likuiditeti ndërsa kredia ka shfaqur shenja rigjallërimi. Stoku i kredisë e zhveshur nga efekti i kursit të këmbimit dhe fshirjet e bankave nga bilancet pësoi rritje me 5.9%./abcnews.al