Google shkëput marrëdhëniet me Huawei

schedule11:11 - 20 Maj, 2019

schedule 11:11 - 20 Maj, 2019

Kompania kaliforniane Google, ka ndërprerë cdo bashkëpunim me kolosin kinez të teknologjisë Huauei. Lajmi është konfirmuar nga agjencia e lajmeve Reuters, duke shpjeguar se tashmë nuk do të ketë më përditësime Android.

Google shkëput marrëdhëniet me Huauei, duke ndërprerë çdo aktivitet me kolosin kinez të teknologjisë, në kuadër të realizimit të rrjeteve të gjeneratës së re 5G. Lajmi konfirmohet nga agjencia e lajmeve Reuters, duke shpjeguar se telefonat celularë dhe aparatet e tjera Huauei të shitura jashtë Kinës, nuk do të kenë më mundësi të përditësohen nga sistemi veprues i Google, Android.

Vendimi do të ketë pasoja për aparetet e reja, që nuk do të kenë mundësinë të shkarkojnë disa aplikacione nga Google Play. Por dhe aparatet e vjetra nuk do të mund të përditësohen. Ndërsa Huauei mund të përdorë ende sistemin veprues Android me burim të hapur.

Zëdhënësi i kompanisë kaliforniane ka siguruar pronarët e aparateve celularë dhe tabletëve Huauei, se do të kenë mundësi të hyjnë në dyqanin e aplikacioneve si dhe do të jenë të mbrojtur nga kërcënimet informatike.

Por jo vetëm Google edhe kompanitë amerikane prodhuese të chip e microchip, nga Intel deri tek Qualcomm, nga Xilinx tek Broadcom, i janë përshtatur linjës së vendosur nga administrate Tramp dhe kanë prerë cdo urë bashkëounimi me Huauei, duke bllokuar furnizimet e destinuara për kolosin kinez të teknologjisë. Lajmi konfirmohet nga Bloomberg, që shpjegon se si shoqëri të ndryshme i kanë informuar tashmë nënpunësit e tyre. Bëhet fjalë për një situatë e cila rrezikon të përshkallëzojë edhe më shumë tensionet mes Uashingtonit dhe Pekinit, të cilat aktualisht po përplasen për sa i përket tarifave. /ABC News Albania 24/7