Futbolli u jep fund agjentëve

schedule19:41 - 24 Shtator, 2022

schedule 19:41 - 24 Shtator, 2022

Më 21 tetor dhe që përkon me mbledhjen e radhës të Këshillit të FIFA-s që do të zhvillohet në Auckland, bota e futbollit, ose më saktë bota e transferimeve të lojtarëve, do të pësojë një kthesë totale. Në këtë takim do të testohen rregulloret e reja të transfertave, një çështje që FIFA dhe ata në botën e futbollit e diskutojnë prej vitesh dhe që pandemia ka vonuar zbatimin e saj.

Agjentët, nëpërmjet shoqatës ‘Football Forum’ të krijuar nga i ndjeri Mino Raiola dhe tani e kryesuar nga Jonathan Barnett, kundërshtojnë dhe njoftojnë se do të shkojnë në të gjitha gjykatat e mundshme (sportive dhe jo) për hyrjen e tij në fuqi, por realiteti thotë se do të miratohet dhe se në korrik 2023 do të hyjë në fuqi.

Rregullorja aktuale hyri në fuqi në 2015 dhe nënkuptonte një liberalizim të sektorit, nënkuptonte fundin e licencës dhe FIFA pushoi së pasuri fuqinë për të zgjidhur mosmarrëveshjet midis agjentëve dhe klubeve, shkruan abcnews.al.

FIFA, nëpërmjet Emilio Garcia Silvero, Drejtor Ligjor i organit më të lartë të futbollit botëror, kishte tre objektiva kryesorë kur filloi ky proces i gjatë: t’i jepte fund komisioneve të tepërta, të përcaktonte dhe të mbronte klubin stërvitor të lojtarit.

Seksioni i fundit ka qenë më pak i komentuar deri më tani, por ai që mund të nënkuptojë një kthesë totale në panoramën aktuale të agjentëve. Që nga korriku 2023, një afrim dhe/ose çdo ekzekutim i një marrëveshje përfaqësimi ndaj një të mituri ose kujdestarit të tij ligjor në lidhje me çdo shërbim agjenti futbolli, mund të bëhet vetëm në gjashtë muajt e fundit përpara se i mituri të arrijë moshën në të cilën ju mund të nënshkruajë kontratën tuaj profesionale (16 vjec në Bashkimin Evropian).

Për më tepër, kjo qasje mund të kryhet vetëm pasi të jetë marrë pëlqimi paraprak me shkrim i kujdestarit ligjor. Ndaj kanë mbaruar fotot e përfaqësuesve me fëmijë 13 dhe 14 vjeç apo dhuratat prindërve për të arritur nënshkrimin e kontratës. Sanksioni ndaj të cilit është i ekspozuar një agjent është dy vjet pa licencë. Pasi të jenë nënshkruar dokumentet, marrëdhënia kontraktuale dhe ekonomike mes dy palëve duhet të respektojë parimet e përcaktuara nga FIFA.

Çështje të tjera shqetësuese është ajo që flet për paratë e marra nga klubet stërvitore. Në vitin 2019 ka pasur transferta me vlerë 7000 milionë euro, nga të cilat 68 shkuan për të paguar këto klube dhe 654 për agjentët. Klubi stërvitor është ai që ka një lojtar për tre vjet radhazi nga mosha 15-vjeçare dhe ai që në shumë raste nuk merr asnjë euro. Situata do të ndryshojë nga vera e vitit 2023, pasi kontrolli i transfertave nga FIFA, nëpërmjet “Shtëpisë së Pastrimit”, do të thotë që të gjitha ato klube të marrin automatikisht pjesën e tyre.

Krahas kësaj çështjeje është edhe çështja e transferimeve të lojtarëve, diçka që FIFA e ka ndalur. Është krijuar një diferencë prej tre vitesh që federatat, në nivel vendor, të marrin përsipër ndryshimin, por përsa i përket transfertave ndërkombëtare, skuadrat tashmë e dinë që historia ka ndryshuar, tashmë në merkaton e fundit të verës dhe në dimër transferimi i maksimum tetë lojtarëve profesionistë për ekip ka qenë i kufizuar.

Ndryshime të mëdha përpara

Jepini fund komisioneve të tepërta
Mbroni klubin stërvitor të lojtarit
Përcaktoni sistemin e transferimit
Mbroni dhe ndihmoni të miturin
Kufizoni komisionet

Kjo ndikon në gurore, pasi të gjithë ata mbi 21 vjeç që janë në filialet do të konsiderohen lojtarë profesionistë për aq kohë sa nuk kanë kaluar tre vjet në klub.

Përveç kësaj, nuk do të jetë e mundur të aksesohet një lojtar tashmë i huazuar dhe nuk mund të kalojë kurrë një vit vendimi. Këto rregulla tashmë janë në fuqi.

Përsa i përket komisioneve, FIFA vendos një kufi prej 10% të totalit të transferimit për agjentët që veprojnë në favor të klubit shitës; 3% e pagës së lojtarit në favor të agjentëve që veprojnë në emër të një lojtari dhe 3% e pagës së lojtarit në favor të agjentëve që veprojnë në emër të blerësit. Normat e Bashkimit Evropian nuk janë të qarta në lidhje me ligjshmërinë ose jo të kësaj norme të re për shkak të konkurrencës së lirë.

Agjentët kërcënojnë se do të shkojnë në gjykatë. Kontratat mes futbollistit dhe përfaqësueses do të zgjasin maksimalisht dy vjet. /G.D abcnews.al/